Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2018 18:36

Χαιρετισμός Διευθύντριας ΓΤΠ κ. Σόφης Μιχαηλίδου στα εγκαίνια του Ερευνητικού Κέντρου ΓΤΠ - Δήμου Λάρνακας

Σήμερα, ο στόχος που θέσαμε ως Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) για την καλύτερη, ευκολότερη, αλλά και πιο πρακτική εξυπηρέτηση των δημοτών της Λάρνακας, αλλά και συνολικά όλων των πολιτών της Κύπρου, παίρνει σάρκα και οστά.

Το Αρχείο Εφημερίδων είναι πλέον προσβάσιμο, και από το 2016 εντελώς δωρεάν μετά από Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στα Ερευνητικά Κέντρα του Γραφείου μας σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Από σήμερα οι δημότες της Λάρνακας θα μπορούν πλέον να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες εφημερίδες σε ψηφιακή μορφή στην πόλη τους. Μετά και από την πρόσφατη υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με τους Δήμους Πάφου και Αγίας Νάπας για τη λειτουργία Ερευνητικού Κέντρου στους δύο Δήμους, η πλήρης αποκέντρωση του Αρχείου Εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών επιτυγχάνεται, αφού πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης από κάθε πόλη της ελεύθερης Κύπρου.

Το Αρχείο Εφημερίδων του ΓΤΠ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρχεία ελληνόφωνων, αγγλόφωνων και τουρκόφωνων εφημερίδων, που εκδίδονται στην Κύπρο από το 1878. Στο πλαίσιο του στόχου που έθεσε το Γραφείο μας για τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου αρχείου, επιδιώξαμε και εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ψηφιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο υλικό. Με πρότασή μας, με την ονομασία «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ», και σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου πετύχαμε συγχρηματοδότηση για σκοπούς ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού συνολικού ύψους €1.208.000,00.

Η προσπάθειά μας θα συνεχίσει μέχρι να  καταγραφεί ολόκληρο το Αρχείο Τύπου του ΓΤΠ αλλά και των πάνω από 500.000 φωτογραφιών που διαθέτουμε. Ένα αρχείο, που αποτελεί καταγραφή 140 χρόνων ιστορίας και πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων μας.

Στην Κύπρο μας, η πνευματική κληρονομιά αναδεικνύεται σταδιακά ως ένα πεδίο που εμπνέει υπερηφάνεια. Η προστασία των πολιτιστικών και ιστορικών αυτών στοιχείων λοιπόν, είναι απαραίτητη ως το νήμα που δένει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων μας. Είμαι υπερήφανη που το Γραφείο του οποίου προΐσταμαι πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια.

Αλλά αισθάνομαι και έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσω το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λάρνακας, τόσο για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όσο και για την παραχώρηση του προσωπικού και του πολύ όμορφου χώρου όπου στεγάζεται πλέον το Ερευνητικό Κέντρο του Γραφείου μας.

Ιδιαίτερα όμως θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Δήμαρχο κ. Βύρα  για την προσωπική του εμπλοκή και πίστη στην προσπάθεια αυτή, αφού με τη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου όχι μόνο εξυπηρετούνται οι δημότες του, αλλά δηλώνει έμπρακτα το παρών του στη διαφύλαξη, την προβολή και στη δημιουργία ιστορίας και πολιτισμού.

(ΜΓ/ΕΙ)