Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-01-2021 08:51

Άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων στη Λεμεσό

Με αφορμή την έντονη βροχόπτωση που επηρέασε το κέντρο της Λεμεσού το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021,  το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) επιθυμεί να ανακοινώσει τα ακόλουθα:

  1. Το ΣΑΛΑ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία και τις ζημιές που προκλήθηκαν στο κέντρο της Λεμεσού, λόγω της ραγδαίας βροχόπτωσης.
  2. Το ΣΑΛΑ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει πολλές φορές, έχει επιταχύνει και προωθήσει τα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης μας, τα οποία βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
  3. Συγκεκριμένα, έχει ήδη κατακυρωθεί ο Διαγωνισμός και επίκειται εντός των επομένων ημερών η υπογραφή της Σύμβασης για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στις βόρειες περιοχές της Λεμεσού, δηλαδή στις περιοχές Αγίας Φύλας, Εκάλης, Τσιρείου, Πανεπιστημίου Φρέντερικ και στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό γύρω στα 17 εκατομμύρια ευρώ και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού ένα μεγάλο μέρος του βρόχινου νερού, που τώρα εισέρχεται στην πόλη από τις βόρειες περιοχές θα εκτρέπεται προς τον ποταμό Γαρύλλη στο ύψος της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού και δεν θα αφήνεται να εισέρχεται στο κέντρο της Λεμεσού.
  4. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί ο λεπτομερής σχεδιασμός για το Αντιπλημμυρικό Έργο στο Κέντρο της Λεμεσού, το οποίο θα συλλέγει το βρόχινο νερό από τις κάθετες οδούς Αγίας Ζώνης, Βασίλη Μιχαηλίδη, Θεσσαλονίκης, Αγίας Φυλάξεως και Λεοντίου, και θα το εκτρέπει δυτικά κατά μήκος των οδών Γλάδστωνος και Ναβαρίνου προς την κοίτη του ποταμού Γαρύλλη, κοντά στα Τέσσερα Φανάρια. Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, εκτιμώμενης αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ, το ΣΑΛΑ φιλοδοξεί να δώσει οριστικό τέλος στη μακρόχρονη ιστορία πλημμυρών στο κέντρο της Λεμεσού. Ο Διαγωνισμός για το κατασκευαστικό Συμβόλαιο αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 και, εκτός απροόπτου, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2021.
  5. Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω ώριμα αντιπλημμυρικά έργα, το ΣΑΛΑ προγραμματίζει μια σειρά από άλλα έργα για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της πόλης μας, όπως λίμνες κατακράτησης όμβριων, οι οποίες θα ελέγχουν και θα περιορίζουν τη ροή βρόχινου νερού προς τους ποταμούς Γαρύλλη και Βαθειά, η χωρητικότητα των οποίων έχει περιοριστεί λόγω της άτακτης οικιστικής ανάπτυξης.
  6. Σημαντικό μέρος επίσης του συνολικού σχεδιασμού για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, είναι το πολεοδομικό έργο της κατασκευής του οχετού όμβριων κατά μήκος της οδού Ευαγόρα Λανίτη, για το οποίο αρμοδιότητα έχει το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Με το έργο αυτό ο ποταμός της Αγίας Φύλας θα εκτρέπεται κατά μήκος της οδού Ευαγόρα Λανίτη δυτικά προς τον ποταμό Γαρύλλη, προστατεύοντας έτσι την ευρύτερη περιοχή Αγίας Φύλας. Αναμένεται ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων δεν θα καθυστερήσει την υλοποίηση του έργου αυτού.
  7. Πέραν των πιο πάνω μεγάλων έργων, το ΣΑΛΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού,  προγραμματίζει την εκτέλεση μικρότερων επί μέρους έργων, για άμβλυνση των προβλημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές.

(ΜΓ/ΣΧ)