Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-02-2021 09:31

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης συμμετείχε σε διαδικτυακή συνάντηση της Ad Hoc Επιτροπής του Κ.Σ ΟΑΣΕ για τη Μετανάστευση

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, Προέδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ ΟΑΣΕ), συμμετείχε την Παρασκευή 19/2/2021 σε διαδικτυακή συνάντηση της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση, με θέμα την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων κατά μήκος των διαδρομών μετανάστευσης, με έμφαση στα παιδιά.

Στο πλαίσιο συζήτησης, ο κ. Χατζηγιάννης, επισημαίνοντας ότι η εμπορία προσώπων καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ενέχει κατάφωρες παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της καταναγκαστικής εργασίας, την εμπορίας οργάνων, της αναγκαστικής επαιτείας, των καταναγκαστικών γάμων, της στρατολόγησης παιδιών και της εμπορίας βρεφών.

Ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ακόμα ότι οι πρόσφυγες και τα ασυνόδευτα παιδιά εντός μεικτών μεταναστευτικών ροών αποτελούν τις πλέον ευάλωτες ομάδες και χρειάζονται αποτελεσματική προστασία. Ως βουλευτές, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, πρέπει να διασφαλίσουμε τη θέσπιση ισχυρού νομοθετικού πλαισίου,που να διέπει την αναγνώριση και την προστασία των θυμάτων, τη δίωξη των δραστών, καθώς και την υιοθέτηση μέτρων πρόληψης της εμπορίας προσώπων.

Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε τη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχυρού νομοθετικό πλαισίου, το οποίο προνοεί την ποινική δίωξη όσων χρησιμοποιούν υπηρεσίες που παρέχονται από θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας, με πολύ αυστηρές ποινές και δη τη δια βίου φυλάκιση όταν τα θύματα είναι ανήλικα παιδιά. Όσον αφορά στα μέτρα που εφάρμοσε η Κύπρος για καταστολή του φαινομένου, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και στην Πολυθεματική Συντονιστική Ομάδα που έχει την ευθύνη της χάραξης πολιτικής, της λήψης μέτρων και του συντονισμού δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπογραμμίζοντας ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ζει σε συνθήκες που να εγγυώνται την ασφάλεια και την υγεία του, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι η Κύπρος, ως χώρα υποδοχής μεταναστών και αιτούντων ασύλου, έχει αναβαθμίσει τις δομές και τις υπηρεσίες της για την καλύτερη προστασία των παιδιών μεταναστών, ιδιαίτερα δε το σύστημα κηδεμονίας ασυνόδευτων παιδιών.

Ωστόσο, παρά την ύπαρξη αυστηρής νομοθεσίας, επεσήμανε ο κ. Χατζηγιάννης, η εμπορία ανθρώπων λαμβάνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις, πόσω δε μάλλον, πρόσθεσε, που συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού, αυξήθηκαν περαιτέρω οι ανισότητες, ιδιαίτερα σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών. Το γεγονός δε αυτό, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, εκμεταλλεύονται οι διακινητές, οι οποίοι μετέρχονται συνεχώς νέες μεθόδους, όπως είναι το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας την ανάγκη επένδυσης στην τεχνολογία για τον εντοπισμό εγκληματικών δικτύων και ενίσχυσης της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. 

 

(ΙΚ/ΣΧ)