Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-02-2021 10:54

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ν. Τορναρίτη σε διαδικτυακή συνάντηση τηςECON

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετείχε χθες Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021, σε διαδικτυακή συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πορτογαλική Προεδρία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ε.Ε., με θέμα «Ανθεκτικότητα και Ανάκαμψη από την Κρίση COVID-19: Οικονομικές και Δημοσιονομικές Προτεραιότητες για Επενδύσεις και Μεταρρυθμίσεις».

Σε παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης, ανέφερε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί την απάντηση της ίδιας της ΕΕ απέναντι στις πρωτοφανείς προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του CΟVID-19, που, όπως σημείωσε, δοκιμάζει συθέμελα τα συστήματα υγείας, τις κοινωνίες και τις οικονομίες της Ευρώπης και ολόκληρου του πλανήτη.

Η σημερινή βαθιά κρίση, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, αποτελεί για την Κύπρο μια τεράστια πρόκληση και μιαν επείγουσα ανάγκη να διαφοροποιήσει το αναπτυξιακό της μοντέλο, όχι μόνο στηρίζοντας την ταχεία ανάκαμψη, αλλά κυρίως, όπως επισήμανε, μέσω επενδύσεων και φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, να επιταχύνει την μετάβαση της κυπριακής οικονομίας προς ένα ψηφιοποιημένο και πράσινο μοντέλο ανάπτυξης εναρμονισμένο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.  Μιας μετάβασης, όπως υπογράμμισε, που να συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την έρευνα και την καινοτομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο κ. Τορναρίτης συνέχισε αναφέροντας ότι, προέρχεται από την Κύπρο, μια μικρή χώρα, που η οικονομία της εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και που, όπως υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, έχει πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία λόγω των ιδιαιτεροτήτων της.  Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ακόμα ότι αποτελεί πρωταρχική μας προτεραιότητα, η πλήρης και  ορθολογιστική αξιοποίηση των κονδυλίων που διατίθενται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027, προκειμένου, όπως ανέφερε, κοινωνία και οικονομία να εξέλθουν από τη σημερινή δεινή κοινωνικοικονομική δοκιμασία και να εισέλθουν σε μια σταθερή πορεία βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης με υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης, περιορίζοντας τις ανισότητες και αποτρέποντας τη διόγκωση της φτώχειας.

Κλείνοντας, ο κ. Τορναρίτης δήλωσε ότι η έξοδος από αυτή την κρίση αποτελεί κοινή προσπάθεια για την ευημερία των πολιτών μας, αλλά και των μελλοντικών γενεών.

 

ΕΧ/ΕΧΡ