Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-02-2021 13:55

Γραπτή απάντηση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου στον ΓΓ του ΑΚΕΛ για την πανδημία

Είναι διεθνώς παραδεκτό ότι η Κύπρος είναι πρώτη σε αριθμό τεστ στην ΕΕ κάτι που επέτρεψε η χώρα μας να κατατάσσεται, μαζί με τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση από την εκδήλωση της πανδημίας, ανάμεσα στις πέντε καλύτερες χώρες στον κόσμο για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό επιτεύχθηκε διότι υπήρξε αγαστή συνεργασία και λαμβάνονταν και λαμβάνονται σοβαρότατα υπόψη οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων.

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη λήφθηκαν πλήρως υπόψη οι εισηγήσεις των ειδικών, όπως πάντοτε, για αργή και σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, σύμφωνα και με την επιδημιολογική εικόνα, όπως διαμορφώθηκε κατά την τελευταία βδομάδα που δείχνει αύξηση της θετικότητας.

Άρα, την Κυβέρνηση την καθοδηγούν επιστημονικές απόψεις και όχι πολιτικές σκοπιμότητες.

Αναφορικά με τον δημόσιο τομέα υγείας αυτός ανταποκρίνεται θετικότατα με επαρκή αριθμό κλινών, εξοπλισμό και δυνατότητες του συστήματος σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχει, επίσης, και η άριστη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εδώ και αρκετό καιρό.

Όσον αφορά το θέμα των εμβολίων, η Κυβέρνηση παρήγγειλε έγκαιρα τον μέγιστο αριθμό εμβολίων από τις εταιρείες τα εμβόλια των οποίων πρόκειται να εγκριθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή της Johnson and Johnson, Curevac και Sanofi.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι από την περίοδο 27 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2021 έχουν εμβολιαστεί 76,176 άτομα, εκ των οποίων πέραν των 61 χιλιάδων είναι άτομα άνω των 71 ετών, 10.818 είναι επαγγελματίες υγείας, ενώ 859 άτομα εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αρχίζει δε άμεσα ο εμβολιασμός των ατόμων που είναι κλινήρη, ενώ τώρα εμβολιάζονται άτομα 70 ετών και άνω, στην περιοχή Μαραθάσας.  

-----------------------

ΡΜ/ΕΙ