Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-03-2021 14:30

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Ύπατη Αρμοστή της Ινδίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ. Αδάμος Αδάμου δέχθηκε σήμερα την Ύπατη Αρμοστή της Ινδίας στην Κύπρο κα Madhumita Hazarika Bhagat. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη σταθερή στάση αρχών και τη στήριξη της Ινδίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα υπό την ιδιότητα της χώρας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την τρέχουσα περίοδο. 

Αναφερόμενος στην επικείμενη άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επίτευξη λύσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.  Οι διχοτομικές θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά, υπογράμμισε ο Δρ Αδάμου, αντίκεινται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης για το Κυπριακό και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Η εμμονή της τουρκικής πλευράς σε αυτές τις απαράδεκτες θέσεις και οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, περιλαμβανομένου του ανοίγματος της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η Ινδή Ύπατη Αρμοστής επαναβεβαίωσε τις θέσεις αρχών της χώρας της υπέρ μίας λύσης, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ευχήθηκε όπως η επικείμενη άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό στεφθεί με επιτυχία.

Κατά τη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκαν, εκατέρωθεν, οι ιστορικοί δεσμοί και οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας. Η κα Bhagat χαρακτήρισε την Κύπρο ως έναν αξιόπιστο εταίρο για τη χώρα της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκφράστηκε δε, η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας σε όλους τους τομείς και επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού, μέσω αυξημένων ανταλλαγών, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν απόψεις για τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία Covid-19 και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στις δύο χώρες.  

ΕΧ/ΣΧ