Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-03-2021 17:50

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και με Σοβαρή Παχυσαρκία

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού και με στόχο την προστασία, μέσω της εμβολιαστικής κάλυψης, των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από την COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει για τα ακόλουθα, όσον αφορά στο σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των ατόμων με Σοβαρή Παχυσαρκία:

  1. Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη όπως και τα άτομα με Σοβαρή Παχυσαρκία έχουν περιληφθεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας στις ομάδες των ασθενών υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από την COVID-19 και αντίστοιχα στον σχεδιασμό του Υπουργείου για εμβολιασμό τους κατά προτεραιότητα, μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες που έχουν καθοριστεί. Συγκεκριμένα:
  2. Με βάση επιστημονικά κριτήρια, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν κατηγοριοποιηθεί για λόγους προτεραιότητας όσον αφορά στον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό τους σε: 
  • Ομάδα προτεραιότητας Α: Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι και άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ που λαμβάνουν ινσουλίνη.
  • Ομάδα προτεραιότητας Β: Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και μακροαγγειακές ή/και μικροαγγειακές επιπλοκές (Στεφανιαία Νόσος, Περιφερική αγγειοπάθεια, Χρόνια Νεφρική νόσος, Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, Νόσος καρωτίδων, Αμφιβληστροειδοπάθεια).
  • Ομάδα προτεραιότητας Γ: Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη – υπόλοιποι.

Σε πρώτη φάση θα προχωρήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που πληρούν τα κριτήρια των Ομάδων Προτεραιότητας Α και Β. Σε επόμενη φάση, περίπου στα μέσα Απριλίου 2021, και νοουμένου ότι υπάρχει η αναμενόμενη ροή εμβολίων θα προχωρήσει ο εμβολιασμός και των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη που ανήκουν στην Ομάδα Προτεραιότητας Γ.

          3. Με βάση επιστημονικά κριτήρια έχουν κατηγοριοποιηθεί για λόγους προτεραιότητας, όσον αφορά στον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό τους, τα άτομα με Σοβαρή Παχυσαρκία. Συγκεκριμένα άτομα με ΔΜΣ> 40, ή ΔΜΣ >=35 και μεταβολικό σύνδρομο.

Τα πιο πάνω άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη (Ομάδα Προτεραιότητας Α και Β) και τα άτομα με Σοβαρή Παχυσαρκία (άτομα με ΔΜΣ> 40, ή ΔΜΣ >=35 και μεταβολικό σύνδρομο), ανεξαρτήτως ηλικίας, θα μπορούν να προβούν, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, σε διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό στα Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν παγκύπρια από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, στις 8 το πρωί. Η Πύλη θα παραμείνει ανοικτή για τις συγκεκριμένες ομάδες μέχρι και την Πέμπτη, 1 Απριλίου, στις 7 το βράδυ. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εμπίπτουν στις ομάδες ασθενών που αναφέρονται στα σημεία 2 και 3, σύμφωνα με το Λογισμικό του ΟΑΥ, ανέρχεται σε 18,973 άτομα.

Η Πύλη Εμβολιασμών θα λειτουργήσει με τον συνηθισμένο τρόπο και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για το είδος εμβολίου που είναι διαθέσιμο σε κάθε Κέντρο Εμβολιασμού. Θα διατεθούν συνολικά 19,246 ραντεβού για εμβολιασμό. Προτρέπονται οι πολίτες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες να προχωρήσουν με τον προγραμματισμό του ραντεβού τους, χωρίς καθυστέρηση, με τα αδειοδοτημένα εμβόλια.

Σημειώνεται ότι:

(α) όπως και στην περίπτωση του ηλικιακού κριτηρίου, η Πύλη Εμβολιασμού θα επιβεβαιώνει τα άτομα, τα οποία πληρούν τα κριτήρια, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Λογισμικό του ΓεΣΥ. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να είναι καταχωρημένα από τους θεράποντες ιατρούς τους στον ιατρικό τους φάκελο, και δεν απαιτείται η έκδοση οποιασδήποτε σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

(β) τα  άτομα που ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες θα ενημερωθούν και με γραπτό μήνυμα (SMS) για τη δυνατότητα διευθέτησης του ραντεβού τους.

Στην περίπτωση ασθενών που δεν είναι εγγεγραμμένοι ή δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, αυτοί θα τύχουν προτεραιότητας για εμβολιασμό, με βάση τα πιο πάνω κριτήρια, κατόπιν βεβαίωσης του θεράποντα ιατρού τους και αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvoliasmos.eidikes@moh.gov.cy, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του ασθενούς για εμβολιασμό και παραθέτοντας τον Αριθμός Ταυτότητας/Αριθμός Εγγράφου Ταυτοποίησης, τηλέφωνο επικοινωνίας του ασθενούς και η Ομάδα Προτεραιότητας για Σακχαρώδη Διαβήτη, στην οποία ανήκει, ή ότι είναι άτομο με Σοβαρή Παχυσαρκία.

(ΜΚΥ)