Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-03-2021 15:20

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συμμετείχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η προώθηση των σιδηροδρομικών μεταφορών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος.  

Σε παρέμβασή του ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι η Κύπρος, παρόλο που δεν διαθέτει σιδηροδρομική υποδομή ακόμη, υποστηρίζει πρωτοβουλίες οι οποίες ενισχύουν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι σιδηρόδρομοι για την μεταφορά αγαθών και ανθρώπων. 

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν εναλλακτικά μέσα κινητικότητας για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Επιπρόσθετα τόνισε ότι οι σιδηρόδρομοι συμβάλλουν στην εκπλήρωση της εξελισσόμενης πολιτικής για την κλιματική αλλαγή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μείωση της εξάρτησης από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Παράλληλα, οι η διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων μέσω σιδηροδρόμων συμβάλουν με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο στην επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκή Ένωσης για να καταστεί το 2050 περιβαλλοντικά ουδέτερη.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δήλωσε στους ομολόγους του ότι παρά την μη ύπαρξη οποιασδήποτε σιδηροδρομικής υποδομής, η Κύπρος έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες μελέτες και προτίθεται όπως στο μέλλον να εισαγάγει τραμ σε πυκνές αστικές περιοχές και να συνδέσει σιδηροδρομικά τις κύριες πόλεις με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια  του νησιού.  «Το κόστος υλοποίησης του πιο πάνω εγχειρήματος εκτιμάται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ,  και η χρηματοδότηση από το κράτος έχει υπολογιστεί στο 50%» είπε ο κ. Καρούσος.  Ως εκ τούτου, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι θεωρεί «τόσο την πρωτοβουλία Shift2Rail όσο και πιθανές παρόμοιες πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν μελλοντικά, ως ευκαιρία χρηματοδότησης των πιο πάνω σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

 

(ΑΤ)