Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-04-2021 13:16

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Κούσιου στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί ότι αυτή την ώρα θα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική αδιαλλαξία.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα θα είναι και οι επισημάνσεις μας αναφορικά με τα όσα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού αναφέρει για άλλη μια φορά σε σημερινή του συνέντευξη Τύπου.  

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στο Κραν Μοντανά οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο:

1. Επειδή η Τουρκία επέμενε στη διατήρηση των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, με ρήτρα επανεξέτασης στα 15 χρόνια και όχι τερματισμού τους.

2. Επέμενε στη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με μόνιμη στάθμευση τουρκικών στρατευμάτων.

3. Επέμενε στη μία θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων επί όλων των αποφάσεων σε όλους τους θεσμούς, Επιτροπές και όλα τα Σώματα της ομόσπονδης Κύπρου.

4. Επειδή η τουρκική πλευρά, για τα υπόλοιπα θέματα του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ουδεμία πρόταση κατέθεσε, κάτι που είναι καλά γνωστό στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Σε αντίθεση με όσα η τουρκική πλευρά έπραξε στο τραπέζι των συνομιλιών αναφορικά με το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε προτάσεις επί όλων των  σημείων οι οποίες χαιρετίστηκαν τότε από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, χωρίς ποτέ, ωστόσο, η τουρκική πλευρά είτε να τις συζητήσει είτε να απαντήσει επ’ αυτών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστήσει ξεκάθαρες τις προθέσεις του για την επικείμενη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Θα εργαστεί με αποφασιστικότητα και πραγματική πολιτική βούληση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να αναχαιτιστεί η προσπάθεια από τουρκικής πλευράς για αλλαγή της βάσης λύσης, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις κατά καιρούς Συμφωνίες Κορυφής, των αρχών και αξιών της ΕΕ και της κοινής δήλωσης της 25ης Νοεμβρίου 2019, στο Βερολίνο.

Επιδίωξη μας είναι μια πλήρως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα με λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης, ώστε το σύνολο των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να αισθάνονται πως μπορούν με ασφάλεια να συνδημιουργήσουν μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.  

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΧΡ)