Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-04-2021 17:54

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στη Βουλή, για συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσίασε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των €250εκ., μαζί με τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε δηλώσεις του στη συνέχεια ο κ. Πετρίδης ανέφερε: «Σήμερα συζητήσαμε στη Βουλή  τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της τάξης των €250 εκ. λόγω της συνέχισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση είναι πιστή σ’ αυτό που από την πρώτη στιγμή διακήρυξε. Ότι θα είναι δίπλα στον εργαζόμενο, θα είναι δίπλα στην επιχείρηση, θα είναι δίπλα στους ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο αποσκοπεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Ένας προϋπολογισμός της τάξης των €250 εκ. ο οποίος συμπεριλαμβάνει €140 εκ. επιπλέον για μέτρα στήριξης των εργαζομένων μέχρι και τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένης και της τέταρτης εφάπαξ στήριξης στις επιχειρήσεις για κάλυψη των ενοικίων και των λειτουργικών εξόδων.

Θέλω να επισημάνω ότι με αυτό τον προϋπολογισμό, το συνολικό ύψος απευθείας χορηγίας που έχει δοθεί στις επιχειρήσεις για κάλυψη ειδικά των ενοικίων και οποιονδήποτε άλλων λειτουργικών εξόδων ανέρχεται στο ποσό των €335 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο υπερβαίνει το συνολικό ποσοστό των δηλωμένων ενοικίων των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία. Επίσης, επιχορηγούνται και ενδεχόμενες δόσεις κάποιων οι οποίοι επέλεξαν, αντί να ενοικιάσουν, να κάνουν μια επένδυση όσον αφορά το επαγγελματικό υποστατικό τους. Άρα, θεωρούμε ότι αυτά τα €335 εκ. τα οποία, ως επί το πλείστον έχουν διατεθεί για τα ενοίκια, είναι πολύ πιο σημαντικά από άλλες προτάσεις οι οποίες είχαν κατατεθεί προς στήριξη των ενοικίων.

Συμπληρωματικά με αυτό, για τα ενοίκια υπάρχει και η νομοθεσία η οποία αφορά την επιστροφή φορολογίας εκεί και όπου γίνεται μείωση της τάξης του 25% μέχρι 50% του ενοικίου, το αποτέλεσμα της οποίας θα δούμε το επόμενο διάστημα, συν η παράταση της υποχρέωσης πληρωμής του ενοικίου από τους ενοικιαστές. Το υπόλοιπο ποσό είναι για τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αφορούν τη συνέχιση της στήριξης των εργαζομένων ούτως ώστε να μην αποκοπεί η σχέση εργοδότη εργοδοτουμένου κατά τη διάρκεια της κρίσης, γι’ αυτούς οι οποίοι επηρεάζονται.

Άλλα €60 εκ. αφορούν δαπάνες στην υγεία, είτε για αγορά υπηρεσιών, είτε για αγορά rapid tests λόγω της συνέχισης της πανδημίας.  

Επιπλέον €50 εκ. αφορούν διαφορετικά έκτακτα μέτρα, όπως μέτρα ελέγχων και επιτήρηση των πρωτοκόλλων. Όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο η ύπαρξη πρωτοκόλλων αλλά και τήρησή τους γι’ αυτό και έχει γίνει μια προσπάθεια ούτως ώστε να ενισχυθούν, είτε με υπερωρίες, είτε με επιπλέον προσωπικό εκείνες οι υπηρεσίες του κράτους οι οποίες είναι υπεύθυνες για παρακολούθηση των πρωτοκόλλων και των ελέγχων στα κέντρα εστίασης αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αφορά επίσης τη διαμονή των τουριστών με Covid19, κάτι το οποίο ενισχύει και τον τουριστικό τομέα αλλά και την εικόνα της Κύπρου ως τουριστικό προορισμό και οποιαδήποτε άλλη έκτακτη στήριξη χρειαστεί.

Τα συνολικά μέτρα είναι της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ κάτι το οποίο αναθεωρεί και τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,8% για τη διάρκεια του έτους.

Είναι ένα ποσοστό το οποίο διαμορφώνεται λόγω ακριβώς της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης, με οδηγίες και του Προέδρου της Δημοκρατίας για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και είμαστε σίγουροι ότι με την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού μπορούμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους να ανατρέψουμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε σε μια δυνατή ανάπτυξη πέραν του 3,5% για φέτος» κατέληξε ο Υπουργός.

-----------------------

ΕΙ