Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-04-2021 14:14

Προκηρύσσονται την ερχόμενη εβδομάδα τα Σχέδια Χορηγιών για εγκατάσταση ή αντικατάσταση θερμοσιφώνων και για θερμομόνωση οροφών και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε υφιστάμενες κατοικίες

Δύο Σχέδια Χορηγιών, συνολικού ύψους πέραν των €7.5 εκατομμυρίων, για «Εγκατάσταση ή Αντικατάσταση Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης στις Κατοικίες» και για «Ενθάρρυνση της Χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κατοικίες 2021», ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρία (6 Απριλίου 2021) το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα δύο Σχέδια, των οποίων τα ποσά χορηγίας διπλασιάζονται για τις οικίες που εμπίπτουν στις ορεινές περιοχές, θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ και συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Ταμείου για το 2021.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου τόνισε ότι για το Σχέδιο Ηλιακών Συστημάτων «τα ποσά χορηγίας διπλασιάζονται για τις οικίες που εμπίπτουν στις ορεινές περιοχές, βάσει ταχυδρομικού κώδικα που έχει παραχωρηθεί από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι το Σχέδιο θα εξαγγελθεί αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και θα αφορά σε συνολικό προϋπολογισμό €390 χιλιάδων, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021 ή μέχρι την οριστική υποβολή 1.000 αιτήσεων.

Το δεύτερο Σχέδιο, σύμφωνα με την κα Πηλείδου, αφορά στη θερμομόνωση οροφών και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων, σε υφιστάμενες κατοικίες, ή σε συνδυασμό των δύο. Όπως εξήγησε, για τη θερμομόνωση οροφών «προνοείται χρηματοδότηση μέχρι 30% επί των επιλέξιμων δαπανών, ενώ για τη θερμομόνωση οροφών σε συνδυασμό με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, η χρηματοδότηση φτάνει το 35%». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι στην κατηγορία της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος υπάρχει ειδική κάλυψη για ευάλωτους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν μέγιστο ποσό χορηγίας τα €3.750, σε σύγκριση με μέγιστο ποσό τα €1.000 για τους μη ευάλωτους καταναλωτές.

Το Σχέδιο, για το οποίο και πάλι τα ποσά χορηγίας διπλασιάζονται για τις οικίες που εμπίπτουν στις ορεινές περιοχές, στη βάση ταχυδρομικού κώδικα που παραχώρησε ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, θα εξαγγελθεί, επίσης, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αφορά σε συνολικές χορηγίες που υπερβαίνουν τα €7 εκατομμύρια. «Και αυτό το Σχέδιο θα τρέξει μέχρι τον Σεπτέμβριο ή μέχρι την υποβολή συγκεκριμένου αριθμού αιτήσεων και να πούμε ότι έχει και αναδρομική ισχύ για έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν μετά τις 9/6/2020», κατέληξε η Υπουργός Ενέργειας.

(ΓΑ)