Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-04-2021 15:49

Παρέμβαση βουλευτή κ. Κωστή Ευσταθίου σε διαδικτυακή συνάντηση με θέμα την επανεξέταση της Εμπορικής Πολιτικής και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ

Ο κ. Κωστής Ευσταθίου, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετείχε σήμερα σε διαδικτυακή συνάντηση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis, με αντικείμενο συζήτησης την επανεξέταση της Εμπορικής Πολιτικής και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Σε παρέμβασή του ο κ. Ευσταθίου χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα εμπορική πολιτική της ΕΕ, ως βασική συνιστώσα της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης του μοντέλου ανάπτυξης της Ένωσης, με στόχο τη βιωσιμότητα, την οικονομική ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, μέσω της προώθησης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ότι η προώθηση μιας ενεργού εσωτερικής αγοράς, υποστηριζόμενης από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και κυρίως από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Η συμμετοχή των εξωτερικών εμπορικών εταίρων της ΕΕ, στο πλαίσιο ενός εμπορικού συστήματος που να βασίζεται σε κανόνες, είναι ουσιαστικής σημασίας, ανέφερε ο κ. Ευσταθίου. Ειδικότερα όσον αφορά στην Τουρκία, ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει επίσης να αποτελεί προϋπόθεση στις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τη χώρα αυτή. Ο κ. Ευσταθίου τόνισε, εξάλλου, ότι η αναθεωρημένη εμπορική πολιτική της ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνει ευνοϊκούς και επωφελείς εμπορικούς όρους για τα γειτονικά κράτη, ως συνεισφορά της Ένωσης στην αναδιάρθρωση και ενίσχυση των οικονομιών τους. Eνόσω, ανέφερε, τα κράτη αυτά εξακολουθούν να είναι ευάλωτα, τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν θα πρέπει να συνεχίσει να ζει περιχαρακωμένη ως ένα φρούριο ευμάρειας σε μια παγκόσμια γειτονιά φτώχιας, κατέληξε ο κ. Ευσταθίου.

(ΕΚ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα