Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-04-2021 17:53

Η βουλευτής κα Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα συμμετείχε σε διαδικτυακή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη με θέμα τις κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας και τις επιπτώσεις στον τομέα της υγείας

Η βουλευτής κα Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συμμετείχε σήμερα σε διαδικτυακή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη, με θέμα τις κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19 και τις επιπτώσεις στον τομέα της υγείας. Η Διάσκεψη διοργανώθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σε παρέμβασή της αναφορικά με τις κοινωνικές και εργασιακές επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση, η κα Κουκουμά επεσήμανε ότι η πανδημία έχει εκθέσει υπάρχουσες παθογένειες της αγοράς εργασίας και διαρθρωτικές ανισότητες, με τους νέους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συμβασιούχους εργαζόμενους να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα. Εξέφρασε δε απογοήτευση για το ότι η κατάσταση αυτή συντείνει στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη συμπίεση του κόστους εργασίας και την εισαγωγή νέων «ευέλικτων» μορφών εργασίας.

Η κα Κουκουμά ανέφερε επίσης ότι έχει σημειωθεί ταχεία στροφή προς τις ψηφιακές υπηρεσίες, με την τηλεργασία και τις εικονικές συναντήσεις να βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα και έχει επιταχυνθεί η πρόοδος προς την ψηφιακή μετάβαση. Την ίδια ώρα, όμως, επεσήμανε η Κύπρια βουλευτής, το ωράριο των εργαζομένων έχει απορρυθμιστεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνταιφαινόμενα κατάργησης της πληρωμής υπερωριών και μείωσης των αδειών των εργαζομένων. Πρόσθεσε δε ότι τα λειτουργικά έξοδα των εργοδοτών έχουν μετατοπιστεί στους εργαζόμενους, ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων και της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, οι ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές εργασίες έχουν αυξηθεί σημαντικά, ειδικά για τις γυναίκες και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η κα Κουκουμά υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της σχετικής νομοθεσίας και των ελέγχων, ώστε οι εργοδότες να εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους. Τόνισε δε ότι οι προσπάθειες για την κατάργηση της ευέλικτης απασχόλησηςκαι την εξασφάλιση σταθερού καθημερινού χρόνου εργασίας με λιγότερες ώρες εργασίας πρέπει να εντατικοποιηθούν, αξιοποιώντας σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες. Η κα Κουκουμά τόνισε, τέλος, ότι το κράτος πρόνοιας πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά, προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

IK