Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-04-2021 13:01

Αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Σαββίδη σε σχέση με την υπόθεση του ανήλικου Στυλιανού

Την 1η Δεκεμβρίου του 2020,  ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κι εγώ παραλάβαμε το πόρισμα των δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών κ. Μόδεστου Πογιατζή και κ. Ανδρέα Ανδρέου, που διορίστηκαν από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη, για τη διεξαγωγή ποινικής διερεύνησης σε σχέση με την υπόθεση της αυτοχειρίας και του θανάτου του ανήλικου Στυλιανού. 

Του Στυλιανού, που αφορά σε μια δραματική ιστορία, μια τραγική περίπτωση με ένα τέλος που μας συγκλόνισε, κι ευχή μου είναι ποτέ, μα ποτέ, να μην γίνουμε μάρτυρες ανάλογων περιστατικών ξανά.

Αμέσως μετά από την παραλαβή του πορίσματος των ποινικών ανακριτών και του μαρτυρικού υλικού, έδωσα οδηγίες και υπό τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, συστάθηκε ομάδα λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας για την ενδελεχή μελέτη του πορίσματος, το οποίο είναι πολυσέλιδο, με ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό. Ενδεικτικά αναφέρω πως το συνολικό μαρτυρικό υλικό αριθμεί 9 box files και αρκετούς υπηρεσιακούς φακέλους.

Αυτό από μόνο του καταδεικνύει τον όγκο του υλικού που η Νομική Υπηρεσία χρειάζονταν να μελετήσει προτού ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κι εγώ λάβουμε τις αποφάσεις μας. Κατανοούμε πλήρως την εκφρασθείσα έντονη επιθυμία για την όσο το δυνατόν ταχύτερη διερεύνηση της υπόθεσης του άτυχου Στυλιανού, αλλά και όλων των άλλων υποθέσεων που αποστέλλονται στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες. Όμως θα επαναλάβω αυτό το οποίο είχα πει και στο παρελθόν: ως Νομική Υπηρεσία έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αξιολογούμε την ποινική πτυχή της κάθε υπόθεσης με τη δέουσα προσοχή, επιμέλεια και μεθοδικότητα. Κι αυτό έχουμε ευθύνη να το διασφαλίζουμε, όπως και να διασφαλίζουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όταν αποφασίζεται η καταχώριση υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίων.

Λεχθέντων των πιο πάνω, μετά από ενδελεχή μελέτη του πορίσματος, έχουμε καταλήξει ότι θα προχωρήσουμε στην άσκηση ποινικής δίωξης 12 συνολικά ατόμων.

Θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία της ποινικής δικονομίας και για τον λόγο αυτό, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, προς το παρόν, οποιαδήποτε άλλα στοιχεία.

Ολοκληρώνοντας επιτρέψτε μου να θυμίσω το αυτονόητο: Όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου από το αρμόδιο Δικαστήριο.

(ΜΛ)