Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-04-2021 13:58

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η ΚΣΣΕ συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19 στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, την οποία συνδιοργάνωσαν η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Πρόεδρου της ΚΣΣΕ κ. Rik Daems για ενεργότερη εμπλοκή των εθνικών κοινοβουλίων στις συζητήσεις για την μετά COVID εποχή.

Ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ προσφώνησε τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι βουλευτές κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ και κ. Κωστής Ευσταθίου, μέλος της αντιπροσωπίας και Εισηγητής της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Συνέλευσης για το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού. Συμμετείχαν επίσης βουλευτές άλλων χωρών, καθώς και εμπειρογνώμονες για τα θέματα συζήτησης από την Ευρώπη και την Κύπρο.  

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε τη χρησιμότητα τηςανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά στην εφαρμογή και λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Επεσήμανε τις αρνητικές συνέπειες της κοινωνικής αποστασιοποίησης, που επέβαλε η πανδημία Covid-19 ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους κινδύνους που ελλοχεύει ο αποκλεισμός τους από το σχολικό χώρο. Σε ό,τι αφορά τον τομέα του πολιτισμού, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η πανδημία επέφερε καίριο πλήγμα στην καλλιτεχνική δημιουργία και δραστηριότητα.Τόνισε δε την ανάγκη έμπρακτης στήριξης του τομέα του πολιτισμού καθότι, όπως ανέφερε ο πολιτισμός καθορίζει εν τέλει το δυναμισμό, την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της δημοκρατικής διαδικασίας.

Ο κ. Κωστής Ευσταθίου, Εισηγητής της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, παρουσίασε τα κύρια ευρήματα σχετικής έκθεσής του για το υπό συζήτηση θέμα. Ο κ. Ευσταθίου ανέδειξε την ανάγκη προσαρμογής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις νέες συνθήκες, μέσω της αξιοποίησης της συνεχώς εξελισσόμενης ψηφιακής τεχνολογίας. Υπογράμμισε δε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στα νέα αυτά εργαλεία μάθησης, χωρίς εξαιρέσεις. Ιδιαίτερα, τόνισε ο κ. Ευσταθίου, οι μαθητές της ειδικής εκπαίδευσης θα πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία, προκειμένου να επωφεληθούν εξίσου από νέο μαθησιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Ο κ. Ευσταθίου παρουσίασε, εξάλλου, τις στρατηγικές και τους κύριους άξονες δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καλύτερη στήριξη, τόσο της παιδείας όσο και του πολιτισμού στη μετά COVID εποχή. 

 

(ΙΚ/ΕΧΡ)