Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-04-2021 11:41

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Ασφαλής χρήση του διαδικτύου από παιδιά»

Επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Ασφαλής χρήση του διαδικτύου από παιδιά», με συμμετοχή μαθητών που φοιτούν σε σχολεία των Θρησκευτικών Ομάδων που διοργανώνει το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

 

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη διαδικτυακή αυτή εκδήλωση, και ένας από τους λόγους είναι γιατί με τη διοργάνωση της καταδεικνύεται πως, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις δυσκολίες που προκύπτουν για όλους μας, είναι δυνατό να επικοινωνούμε με τα παιδιά και τους γονείς και να προωθούμε τα προγράμματα και τους στόχους μας.

Βέβαια, οι δυνατότητες της τεχνολογικής εξέλιξης έχουν το δικό τους μεγάλο ρόλο, ιδιαίτερα όμως θα ήθελα από πλευράς μου να υπογραμμίσω τη συμβολή των εκπαιδευτικών μας και, ειδικά στην περίπτωση της σημερινής εκδήλωσης, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Το επιμορφωτικό αυτό σεμινάριο με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των σχολείων των τριών Θρησκευτικών Ομάδων της Κύπρου (Terra Santa College, το St. Mary’s, τα Nareg και το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα).  Λαμβάνουν μέρος οι μαθητές της 5ης και 6ης τάξης δημοτικού, οι μαθητές της 1ης, 2ης και 3ης τάξης γυμνασίου, γονείς/εκπρόσωποι των συνδέσμων γονέων, και οι διευθυντές των σχολείων.

Στόχος είναι η ενημέρωση για την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και η ευαισθητοποίηση και προφύλαξη των μαθητών από τις πολλές και ποικίλες προκλήσεις που υπάρχουν πλέον στην καθημερινότητά τους και απορρέουν μέσα από την χρήση του διαδικτύου.

Όλοι στις μέρες μας εκτιμούμε και αναγνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο θεωρείται απαραίτητη, όπως απαραίτητη είναι και η ενημέρωση και η γνώση, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη παιδική και εφηβική ηλικία, για τους κινδύνους που παραμονεύουν και που δυστυχώς είναι πολλοί.  

Είναι για αυτό που η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ως θέμα πάντοτε επίκαιρο και σημαντικό λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των ψηφιακών μέσων, καθώς και λόγω της όλο και πιο μεγάλης δημοφιλίας που αποκτούν τα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας.

Η πολυπλοκότητα του ζητήματος είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η σημασία της προόδου που επέφερε το διαδίκτυο στη ζωή μας, τόσο για την εκπαίδευση και την ενημέρωση μας, όσο και για τη ψυχαγωγία και τη διασκέδαση μας. Από την άλλη, ωστόσο, δεδομένοι είναι και οι πολλοί κίνδυνοι που καιροφυλακτούν από τη μη λελογισμένη και ασφαλή χρήση του διαδικτύου, κίνδυνοι οι οποίοι αφήνουν τα παιδιά εκτεθειμένα κυρίως στα σκοτεινά μονοπάτια της παιδικής πορνογραφίας και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

Επισημαίνοντας κανείς τους κινδύνους, ασφαλώς και δεν είναι πρόθεση του να δαιμονοποιήσει το διαδίκτυο. Πόσο μάλλον όταν η είναι απαραίτητη για την εκπαίδευση η δημιουργική χρήση των εφαρμογών του, όπως απαραίτητη είναι η χρήση του στην εργασία, στην πληροφόρηση και σε όλες τις άλλες εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής.

Θα έλεγα, μάλιστα, πως η γνώση της πληροφορικής είναι μονόδρομος για τα παιδιά μας. Τα καλά του διαδικτύου είναι συντριπτικά πολύ περισσότερα από τα κακά του. Ποιος θα ήθελε το παιδί του να είναι απομονωμένο από τον σύγχρονο κόσμο της πληροφόρησης και της τεχνολογίας; Σίγουρα κανείς. Το ζητούμενο είναι να ενημερώνουμε σωστά τα παιδιά μας γι’ αυτούς τους κινδύνους, να τα εξοικειώνουμε με όλα όσα αφορούν τη ψηφιακή ασφάλεια τους και να τους παρέχουμε τα αναγκαία εργαλεία ώστε η χρήση του διαδικτύου από μέρους τους να είναι ωφέλιμη και δημιουργική. 

Σε αυτό αποβλέπει και η σημερινή εκδήλωση: Να καταστήσουμε το διαδίκτυο πιο φιλικό και ασφαλές για τα παιδιά μας. Με προφύλαξη από τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, της παιδικής πορνογραφίας και της παράνομης επίσης πρόσβασης και παρέμβασης σε υπολογιστές και προσωπικά δεδομένα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Ευχαριστώ το Υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα την Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και τους Συνεργάτες της, το Αρχηγείο Αστυνομίας και ειδικά τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τους Διευθυντές, τους Καθηγητές και τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου που συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση, καθώς και τους εκπροσώπους των Συνδέσμων Γονέων που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας.

Η συνεργασία μας με τις ηγεσίες και τις οργανώσεις των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας, είναι συνεχής, και συνεχής είναι και η στήριξή τους σε όλα τα επίπεδα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας και εύχομαι κάθε καλό σε όλους.  Εύχομαι επίσης να ξεπεράσουμε σύντομα το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας και μέχρι τότε να προσέχετε και να τηρείτε όλα τα μέτρα για την δική σας προστασία αλλά και για την προστασία των δικών σας ανθρώπων.

Καλό Πάσχα.

 

 

(ΡΜ/ΙΚ/ΕΧΡ)