Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-04-2021 20:14

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου συμμετείχε σε συζήτηση στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ με θέμα τις διακρίσεις σε βάρος ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιες και μακροχρόνιες ασθένειες

Στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Μέρους της Συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου συμμετείχε σε συζήτηση στην ολομέλεια της Συνέλευσης, με θέμα τις διακρίσεις σε βάρος ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιες και μακροχρόνιες ασθένειες.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι οι πολλαπλές συνέπειες των χρόνιων ασθενειών αναμφισβήτητα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων, περιορίζοντας την πλήρη συμμετοχή τους, ως ίσων πολιτών, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε διακρίσεις και ανισότητες.  Ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε ότι αυτά τα άτομα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διεθνών Συμβάσεων, Συνθηκών και Ψηφισμάτων, που αφορούν στην προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Υπογράμμισε ότι για να υπάρξει πραγματικά θετικός αντίκτυπος στη ζωή των πολιτών, το παραδοσιακό πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής πρέπει να τύχει επανεκτίμησης και αναρρύθμισης, ενώ οι πολιτικές αποφάσεις και οι διοικητικές διαδικασίες πρέπει συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιες των σχετικών διεθνών Συμβάσεων.  

Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε, εξάλλου, ότι εάν το κράτος πρόνοιας δεν προασπίζεται τα βασικά δικαιώματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες, όπως το δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυτόνομη διαβίωση και αυτοσυντήρηση, το ίδιο το κράτος επιτρέπει τις διακρίσεις και την άνιση μεταχείριση. Η πλήρης πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, ευκαιρίες για συνεχή εκπαίδευση, στοχευμένα κίνητρα για την απασχόληση και σχέδια μισθολογικής επιδότησης, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, αποτελούν σημαντικά μέτρα που ενθαρρύνουν την κοινωνική ένταξη και συνοχή.

Ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε ότι, συνεπεία της πανδημικής κρίσης, οι πιο ευάλωτες ομάδες περιλαμβανομένων των ατόμων με χρόνιες ασθένειες, ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι αισθάνονται πιο απομονωμένοι και αβοήθητοι, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις παρούσες και μελλοντικές συνθήκες των ατόμων αυτών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα.

Η πλήρης κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών αποτελεί τη μόνη εγγύηση για τη διατήρηση την ποιότητας ζωής κάθε πολίτη, την καταπολέμηση της θυματοποίησης και των δυσμενών διακρίσεων και την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων, κατέληξε ο κ. Ευσταθίου.

IK