Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-04-2021 13:11

Ανακοίνωση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων (23-25 Απριλίου 2021)

Κάθε χρόνο τον Απρίλιο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων (Global Youth Service Day).  Καθιερώθηκε το 1988 στις ΗΠΑ, από την Οργάνωση Youth Service America και σήμερα τιμάται σε περισσότερες από 100 χώρες. Οι δράσεις για να τιμηθεί η Ημέρα διαρκούν ένα ολόκληρο Παρασκευοσαββατοκύριακο (23-25 Απριλίου 2021).  Στόχος της Ημέρας είναι να κινητοποιηθούν παιδιά και νέοι να επιτελούν κοινωνικό έργο καθημερινά, μέσω της εθελοντικής προσφοράς.

Το μήνυμα που η Youth Service America στέλνει, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων, είναι: «Διοργανώστε δράσεις ευαισθητοποίησης, εξυπηρέτησης, υπεράσπισης και φιλανθρωπίας, για να εξέλθουμε από την κρίση». Η νεολαία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση των δυσχερειών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, τα τελευταία χρόνια.  Οι νέοι και νέες διαθέτουν μεγάλη ικανότητα στο να εκπαιδεύουν άλλους, να μοιράζονται πληροφορίες και να τους διδάσκουν πώς να αλλάζουν προς το καλύτερο. Δυνατό τους σημείο είναι ο εθελοντισμός, αξιοποιώντας τη δημιουργικότητα, τον χρόνο και το ταλέντο τους για να στηρίζουν την κοινωνία. Η νέα γενιά μιλά ανοικτά για τα «πιστεύω» της και συμμετέχει σε ομάδες, με στόχο να επηρεάσει τους φορείς χάραξης πολιτικής να αλλάξουν νομοθεσίες και πολιτικές, ειδικά όταν αυτές αφορούν τους νέους. Τέλος, η φιλανθρωπία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς τους, μέσω της συλλογής και δωρεάς υλικών ή χρημάτων.

Εν μέσω της πανδημίας, η Youth Service America ενθαρρύνει τη νεολαία σε όλες τις χώρες να βοηθήσει στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19.  Στόχος είναι οι νέοι να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να λάβουν το εμβόλιο, μόλις είναι διαθέσιμο, και να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να κλείσουν τα ραντεβού τους και να μεταβούν για εμβολιασμό.

Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συγχαίρουμε τη νεολαία του τόπου μας για το εθελοντικό έργο που επιτελεί.  Άλλωστε, η καλλιέργεια του εθελοντισµού και της ενεργού πολιτότητας στους νέους αποτελεί βασική πολιτική μας.

Κατά τον τελευταίο δύσκολο χρόνο, οι Κύπριοι νέοι ανέδειξαν για ακόμα μια φορά την αξία της εθελοντικής προσφοράς. Κατά το πρώτο απαγορευτικό λόγω της πανδημίας, τον Απρίλιο και τον Μάιο 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των 1.650 ατόμων που εγγράφηκαν στο Πρωτόκολλο Διαχείρισης Εθελοντών σε Περιόδους Κρίσης ήταν νέες και νέοι.  Όλοι οι εθελοντές επέδειξαν σοβαρότητα και πειθαρχία, με αποτέλεσμα να μη θέσουν σε κίνδυνο, ούτε για μία στιγμή, τη Δημόσια Υγεία, αλλά ούτε και τους εαυτούς τους. Όλοι ήταν ασφαλισμένοι από το κράτος, έτυχαν εκπαίδευσης και τους παραχωρήθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός ατομικής προστασίας. Αξιοποιήθηκαν 850 εθελοντές, πολλοί εκ των οποίων νέοι, οι οποίοι έκαναν 1.180 κατ’ οίκον παραδόσεις φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης σε ηλικιωμένους και ευπαθή άτομα που δεν διέθεταν υποστηρικτικό περιβάλλον, σε ολόκληρη την Κύπρο. Επίσης, έγιναν 67 παραδόσεις ειδικής φαρμακευτικής αγωγής από εξειδικευμένους εθελοντές, ενώ 45 εθελοντές στελέχωναν Τηλεφωνικά Κέντρα το Υπουργείου Υγείας.  Τέλος, 7.275 άτομα, που βρίσκονταν σε αναγκαστική καραντίνα σε ξενοδοχεία, παρέλαβαν είδη πρώτης ανάγκης από εθελοντές. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 8.000 δράσεις.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω ενεργειών, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ έλαβε τα εύσημα από διεθνή σώματα και συγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Υπηρεσία Εθελοντισμού των Ηνωμένων Εθνών «UN Volunteers».

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι οι Κύπριοι εθελοντές βραβεύθηκαν για τις πιο πάνω δράσεις τους.  Η πρωτοβουλία «Εθελοντές για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων στη διάρκεια της πανδημίας» εξασφάλισε το «Βραβείο Αλληλεγγύης Πολιτών Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ)», ως το καλύτερο έργο από την Κύπρο. Η δράση των εθελοντών, που επιλέχθηκε από την Επιτροπή εκπροσωπώντας τη χώρα μας, βραβεύθηκε μαζί με άλλα 22 έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για την εξέχουσα συμβολή τους στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19 και των καταστροφικών της συνεπειών. Η ΕΟΚΕ βράβευσε την πρωτοβουλία «για τη δυναμική κινητοποίηση εθελοντών και τις πολυάριθμες δράσεις τους, βοηθώντας τους συμπολίτες τους να παραμείνουν ασφαλείς στο σπίτι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας και ενώ η χώρα βρισκόταν σε απόλυτο  απαγορευτικό».

Τέλος, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η συνεισφορά της νεολαίας στην ανθρωπιστική κρίση λόγω της έκρηξης στον Λίβανο. Οι εθελοντές μας, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νέοι και νέες, ανέλαβαν την παραλαβή, τον διαχωρισμό, τον έλεγχο και την τοποθέτηση σε κιβώτια των ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία συλλέγονταν σε διάφορα σημεία ανά την Κύπρο και κατέληγαν στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, στην Κρατική Έκθεση, στη Λευκωσία.  Ως αποτέλεσμα, συσκευάστηκαν και αποστάληκαν πάνω από 240 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, ξεπερνώντας βοήθεια που είχε αποσταλεί στον λαό του Λιβάνου από πολύ μεγαλύτερες χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ απευθύνουμε ένα μεγάλο «Μπράβο» στη νεολαία της Κύπρου και χαιρετίζουμε την τεράστια και ουσιαστική συμβολή της στο εθελοντικό κίνημα. Οι εθελοντικές δράσεις των νέων του τόπου μας και τα θετικά αποτελέσματα που επιφέρουν στην κοινωνία της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών, μόνο περηφάνια προκαλούν.

(ΕΚ/ΕΙ)