Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-04-2021 15:39

Ανακοίνωση ΓεΣΥ: Σύνδεσε το αρχείο δικαιούχου σου, είναι απλό!

Ως δικαιούχος του ΓεΣΥ μπορείς να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία στη διαχείριση του ιατρικού σου ιστορικού. Η σύνδεση του αρχείου δικαιούχου, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά, σου δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα.

 

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία σύνδεσης του αρχείου δικαιούχου υπάρχει από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, η έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος αποτέλεσε κομβικό σημείο στην ανάδειξη τόσο της αναγκαιότητας άλλα κυρίως της χρησιμότητάς της.

Το Αρχείο Δικαιούχου είναι το εργαλείο εκείνο που σου προσφέρει, εφόσον έχεις  εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, τη δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σου αρχείο. Εκεί, δηλαδή, όπου είναι καταχωρημένες όλες οι πληροφορίες για τις υπηρεσίες που λαμβάνεις εντός του ΓεΣΥ αλλά και για όσα αφορούν στο ιατρικό σου ιστορικό.

Επιπρόσθετα, αποκτάς πρόσβαση στην Πύλη Εμβολιασμών Covid-19, μέσω της οποίας μπορεί να διευθετήσεις ραντεβού για εμβολιασμό είτε για σένα είτε για άλλους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Παράλληλα έχεις τη δυνατότητα να υποβάλλεις ηλεκτρονικά - με εύκολο τρόπο- ερωτήματα, παράπονα ή/και εισηγήσεις που αφορούν στο ΓεΣΥ.

Επίσης η σύνδεση του αρχείου σου σύντομα θα σου παρέχει την ευχέρεια να πληροφορείσαι, μέσω της Πύλης Δικαιούχων, και για τα ανοικτά παραπεμπτικά και τις συνταγές που έχεις στο ΓεΣΥ, όπως και για τις συμπληρωμές που έχεις καταβάλλει.

Τι περιλαμβάνει το Αρχείο Δικαιούχου συγκεκριμένα;  

  • Ιατρικό ιστορικό – Γίνεται αυτόματη καταγραφή των διαγνώσεων και των υπηρεσιών φροντίδας υγείας που έχεις λάβει μέσω του ΓεΣΥ (π.χ. επισκέψεων, φαρμάκων, αποτελεσμάτων εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων κ.λπ.).
  • Ιατρικό προφίλ – Περιλαμβάνει σημαντικές ιατρικές πληροφορίες, όπως τυχόν αλλεργίες, εμβολιασμούς, παιδικές ασθένειες, αναπηρίες, ιατρικές συσκευές, εμφυτεύματα, τα οποία καταγράφονται από τον Προσωπικό σου Ιατρό.
  • Δημογραφικά στοιχεία – Περιλαμβάνει βασικά δημογραφικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γεννήσεως, υπηκοότητα, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας, τα οποία καταχωρήθηκαν κατά την εγγραφή σου στο ΓεΣΥ.
  • Αρχείο καταγραφής πρόσβασης – Καταγράφονται τα στοιχεία όλων των παρόχων του ΓεΣΥ που είχαν πρόσβαση στο αρχείο σου.

Δημιουργία Λογαριασμού στην Πύλη Δικαιούχων:

Προτού δούμε τα βήματα σύνδεσης του Αρχείου Δικαιούχου είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η δημιουργία λογαριασμού στην Πύλη Δικαιούχων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχεις πρόσβαση στο Σύστημα και στο Αρχείο Δικαιούχου σου.

Σε περίπτωση που δεν έχεις ήδη λογαριασμό χρήστη, τότε θα πρέπει να τον δημιουργήσεις ακολουθώντας την πιο κάτω διαδικασία:

  1. Από την ιστοσελίδα του ΓεΣΥ (https://www.gesy.org.cy) επέλεξε την επιλογή Δημιουργία Λογαριασμού.
  2. Συμπλήρωσε τα πεδία που ζητούνται και πάτησε στο «Επόμενο Βήμα». ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ηλεκτρονική διεύθυνση που θα επιλέξεις δεν θα πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλο λογαριασμό στην Πύλη Δικαιούχων.
  3. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που έχεις δηλώσει σου έχει αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα για δημιουργία του κωδικού πρόσβασης (password). ΠΡΟΣΟΧΗ:Ο σύνδεσμος αυτός είναι έγκυρος για 15 λεπτά.
  4. Εφόσον δημιουργήσεις τον κωδικό πρόσβασης ο λογαριασμός σου είναι έτοιμος για χρήση.

Τα βήματα για να συνδέσεις το Αρχείο Δικαιούχου:

Εφόσον έχεις εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, η διαδικασία σύνδεσης του Αρχείου σου με λογαριασμό χρήστη είναι πολύ απλή, βασίζεται στα ακόλουθα βήματα και διαρκεί μόλις μερικά λεπτά. Ενδεικτικά, μέχρι σήμερα, πέραν των 140.000 δικαιούχων έχουν ήδη συνδέσει το αρχείο τους χωρίς προβλήματα και δυσκολίες.

  • Βήμα 1: Ζήτα από τον Προσωπικό σου Ιατρό να σου εκδώσει κωδικούς επαλήθευσης.

Για να συνδέσεις το Αρχείο Δικαιούχου με τον λογαριασμό χρήστη σου, πρέπει να έχεις στη διάθεσή σου δυο συγκεκριμένους κωδικούς επαλήθευσης. Τον πρώτο θα τον λάβεις από τον Προσωπικό σου Ιατρό, αφού τον ζητήσεις, και τον δεύτερο θα τον λάβεις (αυτόματα) στο email που είναι καταχωρημένο στο Αρχείο Δικαιούχου σου. Δηλαδή στο email που καταχωρήθηκε κατά την εγγραφή σου ως δικαιούχος στο ΓεΣΥ. Εάν δεν έχει δηλωθεί email, μπορείς να ζητήσεις από τον ΠΙ σου να προσθέσει το email σου και κατόπιν να εκδώσει τους κωδικούς επαλήθευσης. Το σύστημα επιτρέπει την έκδοση κωδικών επαλήθευσης μόνο εφόσον υπάρχει καταχωρημένο το email.

  • Βήμα 2: Συνδέσου με το Λογαριασμό Χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, απαραίτητη προϋπόθεση για να συνδέσεις το Αρχείο Δικαιούχου, είναι να έχεις δημιουργήσει λογαριασμό χρήστη στο Σύστημα. Από την ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, www.gesy.org.cy, επέλεξε «Πύλη Δικαιούχου» και συνδέσου. Αφού συνδεθείς με τον λογαριασμό χρήστη σου, θα λάβεις στο κινητό σου μήνυμα SMS με έναν κωδικό μίας χρήσης (OTP), τον οποίο πρέπει να καταχωρήσεις στο πεδίο που θα εμφανιστεί στην οθόνη σου. Ο λόγος που γίνεται αυτή η διαδικασία είναι για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα σου, ως δικαιούχο, και να προστατευτούν τα προσωπικά σου δεδομένα.

  • Βήμα 3: Στην αρχική σελίδα επέλεξε «Συνδέστε το Αρχείο Δικαιούχου σας»

Αφού καταχωρήσεις τον κωδικό ασφαλείας που θα σου σταλεί στο κινητό, τότε το σύστημα θα σε μεταφέρει στην αρχική σελίδα του Συστήματος. Ακολούθως, επέλεξε το «Συνδέστε το Αρχείο Δικαιούχου σας» και καταχώρησε τους 2 κωδικούς επαλήθευσης: τον κωδικό που σου δόθηκε από τον Προσωπικό σου Ιατρό (κωδικός επαλήθευσης 1) και τον κωδικό που στάλθηκε στο email σας (κωδικός επαλήθευσης 2). Μόλις έχεις συνδεθεί με το Αρχείο Δικαιούχου!

Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις:

  • Οι κωδικοί επαλήθευσης έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος (24 ώρες) όπως αναφέρεται στο έντυπο που θα προμηθευτείς από τον Προσωπικό σου Ιατρό (κωδικός επαλήθευσης 1) και στο ηλεκτρονικό μήνυμα που θα λάβεις (κωδικός επαλήθευσης 2). Σε περίπτωση που το διάστημα αυτό παρέλθει, θα πρέπει να ζητηθούν νέοι  κωδικοί από τον Προσωπικό σου Ιατρό.
  • Κάθε λογαριασμός χρήστη μπορεί να συνδεθεί με ΜΟΝΟ ΕΝΑ αρχείο ενήλικα δικαιούχου. Άρα, σε περίπτωση που έχεις δημιουργήσει λογαριασμό στην Πύλη Δικαιούχων και από το λογαριασμό σου έχεις εγγράψει και άλλα ενήλικα άτομα σε Προσωπικούς Ιατρούς, τότε θα πρέπει να είσαι προσεκτικός/η και να συνδέσεις το δικό σου αρχείο δικαιούχου με τον λογαριασμό χρήστη σου. Σε περίπτωση που τα άτομα αυτά επιθυμούν πρόσβαση στο αρχείο δικαιούχου τους, τότε θα πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να δημιουργήσουν λογαριασμό χρήστη για την Πύλη Δικαιούχων και ακολούθως να συνδέσουν το Αρχείο Δικαιούχου τους ακολουθώντας τα πιο πάνω βήματα.
  • Κατά τη διαδικασία σύνδεσης του Αρχείου Δικαιούχου ο/η χρήστης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός/η, ώστε να καταχωρήσει τους ορθούς κωδικούς επαλήθευσης που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο αρχείο. Εάν γίνει λάθος, ο λογαριασμός χρήστη μπορεί να συνδεθεί με το αρχείο άλλου δικαιούχου. Σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Οργανισμό.
  • Τα αρχεία ανήλικων τέκνων συνδέονται αυτόματα με τους λογαριασμούς των γονέων εφόσον οι γονείς συνδέσουν το λογαριασμό χρήστη τους με το δικό τους προσωπικό Αρχείο Δικαιούχου. Πρόσβαση έχουν και οι δύο γονείς. Για μη Κύπριους η αυτόματη σύνδεση γίνεται νοουμένου ότι οι γονείς έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ πριν τα παιδιά τους. Εάν οι γονείς εγγραφούν μετά τα παιδιά τους θα πρέπει να ζητήσουν από τον Προσωπικό Ιατρό του παιδιού τους (παιδίατρο), να προσθέσει τα στοιχεία τους κατά την διαδικασία επαλήθευσης/ταυτοποίησης δικαιούχου που θα ακολουθήσει κατά την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο ιατρείο του. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν θα πρέπει να απευθύνονται στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, καλώντας στον πενταψήφιο 17000. Για να δείτε το Αρχείο Δικαιούχου των ανήλικων τέκνων σας θα πρέπει από το εικονίδιο του χρήστη (πάνω δεξιά «Αλλαγή Δικαιούχου») να επιλέξετε το όνομα του παιδιού σας.
  • Σε περίπτωση ενήλικων τέκνων τότε θα πρέπει να δημιουργηθεί ξεχωριστός λογαριασμός για κάθε παιδί, ο οποίος θα συνδεθεί με το αντίστοιχο αρχείο δικαιούχου του παιδιού. Το ίδιο ισχύει και για άλλους ενήλικες (γιαγιάδες/παππούδες) που έχουμε εγγράψει σε Προσωπικό Ιατρό από το λογαριασμό μας.

Εάν παρόλα αυτά κάποιος δικαιούχος δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του στη σύνδεση, μπορεί να αποταθεί για πληροφορίες στο Κέντρο Εξυπηρέτησης ΓεΣΥ στο τηλέφωνο 17000 ή να στείλει email στο info@gesy.org.cy.

 

ΙΚ