Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-04-2021 18:14

Δήλωση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Έμιλυς Γιολίτη για το περιστατικό με τον σκύλο στην Αγία Νάπα

Παρακολούθησα και εγώ με έντονο προβληματισμό τα βίντεο και τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν, χθες, σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με το χειρισμό περιστατικού που αφορούσε σκύλο, τον Μπρούνο, στον Δήμο Αγίας Νάπας.

Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ποινική διερεύνηση, από την Αστυνομία, η οποία ενήργησε άμεσα και αυτεπάγγελτα, για τον τρόπο που λειτουργός του Δήμου Αγίας Νάπας χειρίστηκε το συγκεκριμένο περιστατικό. Η έρευνα θα προχωρήσει άμεσα και αναμένεται ότι εντός της επόμενης εβδομάδας η Αστυνομία θα καταχωρήσει την υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου.  Ο σκύλος εξετάστηκε τόσο χθες, όσο και σήμερα από κυβερνητικό κτηνίατρο, είναι καλά και βρίσκεται σε χώρο φιλοξενίας του Δήμου Αγίας Νάπας.  Χαίρομαι που μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας εξέφρασε ενδιαφέρον να υιοθετήσει τον Μπρούνο και εύχομαι να υιοθετηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι εγκαταλειμμένοι σκύλοι.

Με αφορμή και το χθεσινό περιστατικό, κάλεσα σήμερα σύσκεψη με τα συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Εσωτερικών, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου με στόχο τον γενικότερο συντονισμό όλων των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο, στο μέλλον, φαινόμενα κακομεταχείρισης των ζώων.

Καταδικάζω απερίφραστα περιστατικά κακομεταχείρισης και βίας ζώων και εκφράζω τη βούληση της πολιτείας να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τέτοια περιστατικά, τα οποία δεν περιποιούν τιμή σε κανένα μας.

Εντός Μαϊου αναμένεται να:

-         Συσταθεί και λειτουργήσει η Αστυνομία για τα Ζώα.

-         Υπογραφεί πρωτόκολλο με όλες τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, που θα αφορά στο χειρισμό καταγγελιών και παραπόνων για θέματα ευημερίας ζώων. 

-         Γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για εκσυγχρονισμό και αύξηση των ποινών για περιστατικά κακομεταχείρισης, κακοποίησης και βασανισμού ζώων, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ποινές για τέτοια αδικήματα είναι πολύ χαμηλές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μία από τις εισηγήσεις είναι για το αδίκημα κακομεταχείρισης ζώων η ποινή από 86 ευρώ να αυξηθεί στα 500 ευρώ.

Σύντομα, αναμένεται να λειτουργήσει και τηλεφωνική γραμμή για τις καταγγελίες πολιτών που θα αφορούν μόνο περιστατικά κακοποίησης ζώων.  Σκοπός είναι η άμεση ανταπόκριση και η διοχέτευση των καταγγελιών στην αρμόδια υπηρεσία για να τις επιλαμβάνεται.

Εύχομαι να μην γίνουμε ξανά, στο μέλλον, μάρτυρες κακομεταχείρισης και κακοποίησης ζώων.  Αν και μακρύς ο δρόμος, εύχομαι να γίνουμε επιτέλους άνθρωποι και να μεταχειριζόμαστε τα ζώα, τα οποία είναι ανυπεράσπιστα και προσφέρουν μόνο ανιδιοτελή αγάπη, όπως αρμόζει δηλαδή με ανθρωπιά, αγάπη και σεβασμό.

 

ΕΧ