Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-05-2021 12:42

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη αναφορικά με τη συνάντηση του με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Χάρη Γεωργιάδη, με επίκεντρο την οικονομία.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Συζητήσαμε σήμερα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ τα προβλήματα στην οικονομία, στην αγορά, τις επιχειρήσεις λόγω της κρίσης της πανδημίας. Έχουμε διανύσει 14 μήνες περιορισμών, μιας ανεπανάληπτης οικονομικής κρίσης. Η Κυβέρνηση έχει στηρίξει με τον καλύτερο τρόπο την οικονομία για να μπορέσει να αντέξει. Με €400 εκ.  εφάπαξ στήριξη στις επιχειρήσεις, με πέραν των €700 εκ. για στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, με άλλα μέτρα τα οποία αφορούν κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Αυτή τη στιγμή το θετικό είναι ότι με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, από τη Δευτέρα ανοίγει σταδιακά η οικονομία, τα κέντρα εστίασης, το λιανικό εμπόριο και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Αυτό είναι κάτι θετικό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο είναι τέτοια, που θα επιτρέψουν την οικονομική δραστηριότητα, αν όλοι φυσικά σεβαστούμε και τους υφιστάμενους περιορισμούς.

Περνάμε στην περίοδο της ανάκαμψης, περνάμε στην περίοδο της αντεπίθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο έχω ενημερώσει και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι, στις 12 Μαΐου το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει και το Σχέδιο Ανάκαμψης, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ το οποίο θα αποτελέσει το κύριο όπλο της οικονομικής αντεπίθεσης για τα επόμενα πέντε έως έξι χρόνια. Θα συνοδεύει και θα προδιαγράφει και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας.

Απ’ εκεί και πέρα η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει εκεί και όπου χρειάζεται, μέχρι να απελευθερωθεί εντελώς η αγορά, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τους ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους λειτουργούσε πριν.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει και με την πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού όπως με το άνοιγμα της Βουλής καταθέσουμε άμεσα νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη μη επιβολή οποιασδήποτε χρηματικής επιβάρυνσης ή τόκου σε υποκείμενα στον Φόρο πρόσωπα, που έχουν πληρωτέο ποσό ΦΠΑ στη φορολογική δήλωση που αφορά την φορολογική περίοδο που λήγει στις 31/03/2021 με ημερομηνία υποβολής και καταβολής το οφειλόμενο ΦΠΑ μέχρι τις 10/05/2021, δηλαδή τον Μάιο. Το ίδιο θα γίνει και για τον Ιούνιο και για τον Ιούλιο και το εν λόγω ποσό θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την προθεσμία υποβολής της επόμενης φορολογικής δήλωσης, δηλαδή μέχρι τις 10/08/2021.

Φυσικά, επισημαίνεται ότι για να ισχύουν οι πιο πάνω ρυθμίσεις, οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται έγκαιρα. Δεν θα καταβληθεί οποιοδήποτε πρόστιμο σ’ αυτούς οι οποίοι λόγω της πανδημίας ή λόγω του ότι αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα ρευστότητας, δεν θα μπορέσουν τη Δευτέρα που ανοίγει η αγορά να καταβάλουν και τις οφειλές τους στο ΦΠΑ».

Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα κόμματα, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, αλλά πρέπει να πούμε ότι γυρίζουμε σελίδα από τις αυστηρές απαγορεύσεις και προσδοκούμε σε μια ταχεία ανάκαμψη για το 2021.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Δημοκρατικό Συναγερμό για τις εποικοδομητικές του προτάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

(ΜΓ/ΕΧΡ)