Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-05-2021 18:48

Συμμετοχή του Υπουργού ΄Αμυνας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 6 Μαΐου 2021, στις Βρυξέλλες, υπό την Προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Josep Borrell.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, οι κ.κ. Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις επιχειρησιακές και αμυντικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να προχωρήσουν στο στρατηγικό διάλογο για τον καθορισμό της Στρατηγικής Πυξίδας για την Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ, εστιάζοντας στη διαχείριση κρίσεων στην περιφέρεια και το εσωτερικό της Ένωσης. Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ χρειάζεται μια ταχύτερη, πιο ενωμένη και πιο αποτελεσματική αντίδραση σε κρίσεις.  Βασιζόμενη στο συγκριτικό της πλεονέκτημα, αυτό του συνδυασμού μη στρατιωτικών και στρατιωτικών εργαλείων που διαθέτει, και χρησιμοποιώντας μια πιο πρακτική και ρεαλιστική προσέγγιση, η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία, υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία υποστήριξης των αποφάσεων της Ένωσης μέσω δικών της δυνατοτήτων για αντιμετώπιση απειλών και ανέφερε ως παράδειγμα τη συντονισμένη ναυτική παρουσία στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Οι κ.κ.Υπουργοί παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε κοινά πεδία ενδιαφέροντος, με στόχο την περαιτέρω βελτίωσή της. Ο κ. Πετρίδης, σε παρέμβασή του, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την εξελισσόμενη διαδικασία της Στρατηγικής Πυξίδας και τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης του πολιτικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και την επίτευξη μιας πιο ρεαλιστικής, διαφανούς και ουσιαστικής προσέγγισης.  Η Κύπρος υποστηρίζει μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της διαχείρισης κρίσεων, της ανάπτυξης στρατιωτικής ικανότητας και των υβριδικών απειλών, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας.

Σε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δορυφορικού Κέντρου της ΕΕ, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα πολύτιμη συνεισφορά των υπηρεσιών του Κέντρου στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου για την υποστήριξη που παρείχε το Κέντρο στην Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της και δήλωσε την ετοιμότητα της Κύπρου για ενίσχυση της συνεισφοράς της προς το Κέντρο.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είχε διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του κα Annegret Kramp-Karrenbauer.  Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η ανασκόπηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. O κ. Πετρίδης ενημέρωσε, επίσης, την κα Kramp-Karrenbauer για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΜΦ/ΣΧ