Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-05-2021 09:30

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Ayman Al Safadi, χθες

Ευχαριστώ, αγαπητέ Ayman

Καλησπέρα σε όλους

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω τον εκλεκτό συνάδελφο και αγαπητό μου φίλο Ayman, για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας προσέφερε εδώ στο Αμμάν, όπως πάντα. Όπως γνωρίζετε ήδη, ο Ayman κι εγώ διατηρούμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και έχουμε τακτικές επαφές, και η επίσκεψή μου εδώ σήμερα αποσκοπεί στον συντονισμό της ουσιαστικής και πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η επίσκεψή μου συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του Χασεμιτικού Βασιλείου. Θα ήθελα να απευθύνω και δημοσίως τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις ειλικρινέστερες ευχές μας στο Βασίλειο, και στις αδελφές και τους αδελφούς μας στην Ιορδανία, για ειρήνη και διαρκή ευημερία τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.

Τον περασμένο αιώνα, η Ιορδανία στηρίχθηκε στη μακρά και ένδοξη ιστορία του λαού της, για να γίνει ένας πραγματικός πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κερδίζοντας διεθνή σεβασμό και αναγνώριση για τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει στις περιφερειακές υποθέσεις.

Οι διαβουλεύσεις που είχαμε σήμερα αποτέλεσαν μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναλύσουμε σε έκταση τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες συνεχώς διευρύνονται. ανασκοπήσαμε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς μας συνεργασίας και ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα, ώστε να επιτύχουμε την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρούμε.

Δυστυχώς, όπως έχει ήδη αναφέρει ο Ayman, η συνάντησή μας συμπίπτει επίσης με τη δραματική κλιμάκωση της βίας την τελευταία εβδομάδα σε Παλαιστίνη και Ισραήλ. Όπως ήταν φυσικό, αφιερώσαμε σημαντικό μέρος της συζήτησής μας σε αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις, που μας απασχολούν έντονα. Η απώλεια ζωών, ιδίως μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, είναι καταδικαστέα και συμφωνήσαμε με τον Ayman ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός.

Κατά τη συζήτησή μας, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με συγκεκριμένα βήματα που απαιτούνται για την αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης. Δυστυχώς, την παρούσα κατάσταση εκμεταλλεύονται τρίτες χώρες για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα, και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Περιττό να πούμε ότι η Κύπρος ― ως χώρα της περιοχής που διατηρεί άριστες σχέσεις με γειτονικές χώρες και ως κράτος μέλος της ΕΕ ― υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ειρήνης και, συνεπώς, στην αποτροπή περαιτέρω απωλειών. Συμφωνήσαμε με τον Ayman ότι μόλις επιτευχθεί αποκλιμάκωση, και ελπίζουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει τάχιστα, με αποφασιστικό τρόπο για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Ο τερματισμός του φαύλου κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ειρηνικής, ολοκληρωμένης και διαρκούς διευθέτησης, βάσει μιας λύσης δύο κρατών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Θα ήθελα να επαναλάβω δημοσίως αυτό που έχω ήδη πει στον καλό μου φίλο και συνάδελφο Ayman κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, δηλαδή ότι αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον σεβασμό και την υπεράσπιση του στάτους κβο των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, με Θεματοφύλακα το Χασεμιτικό Βασίλειο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επίσκεψή μου ήταν επίσης μια ευκαιρία να ενημερώσω τον Ayman σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να εκφράσω την απογοήτευσή μας για το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης της Γενεύης.

Επαναβεβαίωσα την ετοιμότητά μας και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Άδραξα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Ayman, για άλλη μια φορά, για τη συνεχή και ακλόνητη υποστήριξη της Ιορδανίας στις προσπάθειές μας για επανένωση της Κύπρου. Συμμεριζόμαστε την αντίληψη ότι η γεωγραφία είναι μια σταθερά, δεν αλλάζει, και εναπόκειται στις χώρες της περιοχής να κάνουν τη γεωγραφία μας μια ευλογία, μετατρέποντας την περιοχή μας σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία με τον Ayman να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας. Η Ιορδανία είναι βασικός εταίρος της ΕΕ στην περιοχή με πολλούς τρόπους, ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος, και ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά την ενίσχυση των δεσμών και των σχέσεων της με την Ευρώπη. Προσβλέπουμε σε μια πολύ ειλικρινή, γόνιμη συζήτηση με τον Υπουργό Safadi στην προσεχή συνάντηση του Gymnich στην Πορτογαλία.

Ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, φιλοδοξούμε η Κύπρος να συνεχίσει να ενεργεί ως γέφυρα με την ΕΕ, όχι μόνο για την Ιορδανία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή,  επιχειρηματολογώντας για τη σημασία της περιοχής από την οπτική γωνία των Βρυξελλών. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη η ΕΕ να είναι παρούσα, να συμμετέχει και να δραστηριοποιείται σε αυτό το μέρος του κόσμου, το οποίο βρίσκεται εξάλλου στη γειτονία της ΕΕ και έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.

Για άλλη μια φορά, αγαπητέ μου Ayman, σας ευχαριστώ θερμά.

Για το βίντεο των δηλώσεων στα αγγλικά πατήστε εδώ.

(ΕΚ)