Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2021 10:02

Το ΣτΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία συνδιοργανώνουν Συνέδριο με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη – Νοήμονες Πολιτικές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία»

Αρχίζουν αύριο οι εργασίες του διήμερου διαδικτυακού Συνεδρίου Υπουργών αρμόδιων για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη – Νοήμονες Πολιτικές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία». Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής θα προεδρεύσει των εργασιών ως Υπουργός της φιλοξενούσας χώρας. Χαιρετισμό θα απευθύνει, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Οι θεματικές του Συνεδρίου είναι τέσσερις:

  • Οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ελευθερία έκφρασης,
  • το μεταβαλλόμενο περιβάλλον των μέσων και της πληροφορίας,
  • η ανάληψη δράσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και
  • η ανθεκτικότητα των πλαισίων προστασίας της ελευθερίας έκφρασης σε περίοδο κρίσης.

Εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και ευρωπαϊκών θεσμών, νομικοί και ακαδημαϊκοί, θα προβούν σε παρουσιάσεις στο πλαίσιο συζήτησης της κάθε θεματικής, η οποία θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση αντίστοιχων ψηφισμάτων.  Το ψήφισμα της πρώτης θεματικής θα παρουσιάσει ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιος Χειμώνας. Στο τέλος του συνεδρίου θα υιοθετηθεί η «Διακήρυξη της Λευκωσίας».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για το πρόγραμμα, τους συμμετέχοντες και τις θεματικές του Συνεδρίου στην ιστοσελίδα  https://www.coe.int/en/web/freedom-expression/media2021nicosia

Σημειώνεται ότι όλες οι εργασίες του Συνεδρίου, με εξαίρεση τη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης των Υπουργών (11 Ιουνίου), θα μεταδίδονται ζωντανά (live streaming) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις παρακολουθήσουν. Ο σχετικός σύνδεσμος θα βρίσκεται στην πιο πάνω ιστοσελίδα του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο στηρίζει η Cyta Business.

(ΑΑ/ΕΚ/ΣΧ)