Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2021 18:45

Ο βουλευτής κ. Κ. Χατζηγιάννη συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021, σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Βουλή των Λόρδων με θέμα «70ή επέτειος της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες του 1951- Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και προστασία».

Σε συζήτηση στη θεματική ενότητα που αφορούσε στη διαχείριση της μετανάστευσης και την εθελοντική μετεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ, ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι στην Κύπρο συνεχίζονται οι αφίξεις μεγάλων αριθμών αιτητών ασύλου, που φθάνουν κυρίωςμέσω της Τουρκίας.  

Υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των μετεγκαταστάσεων ατόμων που χρειάζονται διεθνή προστασία καθίσταται αναγκαία, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι τα εθελοντικά προγράμματα μετεγκατάστασης έχουν δυστυχώς αποδειχθεί αναποτελεσματικός μηχανισμός κατανομής βαρών. Απηύθυνε δε ερώτηση σε εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στις προοπτικές επίτευξης συναίνεσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υποχρεωτική κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας ότι η επίτευξη συναίνεσης για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ανέφερε ότι γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην Κύπρο. Ειδικότερα για το θέμα της εθελοντικής μετεγκατάστασης προσφύγων, επισήμανε ότι η εξασφάλιση δεσμεύσεων από κράτη-μέλη είναι εξαιρετικά δυσχερής. Αναφερόμενη δε στο σύνολο των κρατών πρώτης υποδοχής, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η λήψη πρακτικών μέτρων για επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αλλά και η συνεργασία με τρίτες χώρες για το ζήτημα των επιστροφών ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

 

(ΕΧ)