Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-06-2021 20:45

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πανδημία

Το κράτος δεν θα προχωρήσει σε νέα μέτρα που θα αποστερήσουν την ελευθερία των πολιτών, ωστόσο, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο εμβολιασμός είναι καθήκον πατριωτικό, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη σύσκεψη που είχε με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για τον κορωνοϊό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αύξησης των κρουσμάτων και ερωτηθείς τι θα αποφασιστεί περαιτέρω, είπε ότι «βεβαίως δεν είναι εδώ που θα αποφασιστεί κατά τη σημερινή συνεδρία με τους επιστήμονες. Οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού εξετάσει μια διυπουργική επιτροπή τα κίνητρα και τα αντικίνητρα που πρέπει να δοθούν.

Η διαπίστωση είναι μία. Ότι υπάρχει μια έξαρση και ιδιαίτερα ο κίνδυνος προέρχεται από τη μετάλλαξη Δέλτα του ιού.

Αυτό το οποίο απαιτείται, και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι ανεξαίρετα, είναι ο εμβολιασμός. Οι νέοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι άτρωτοι. Μαγκιά δεν είναι να μην εμβολιάζεσαι, μαγκιά είναι να εμβολιάζεσαι και να προστατεύεσαι.

Δεν μπορεί το 70% κάτω των 40 χρόνων να είναι ανεμβολίαστοι. Δεν επιτρέπεται να αγνοούν ότι 9 στους 10 που εισάγονται στα νοσηλευτήρια είναι ανεμβολίαστοι. Είναι μια εκ των ων ουκ άνευ πράξη που οφείλουν να λάβουν όλοι υπόψη και απευθύνομαι και προς επαγγελματίες είτε της βιομηχανίας σίτισης είτε της ξενοδοχειακής ή της νοσηλευτικής. Γενικότερα, οφείλει ο καθένας να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες απέναντι στους συμπολίτες του.

Δεν είναι διατεθειμένο το κράτος να προχωρήσει σε νέα μέτρα που θα αποστερήσουν την ελευθερία. Αρκετές θυσίες υπέστη ο κόσμος, αρκετές οικονομικές θυσίες έχουν υποστεί πολλοί. Όμως, αν θέλουμε να προστατεύσουμε και την υγεία που είναι το πρώτιστο, και την οικονομία που είναι συνακόλουθο θα πρέπει επιτέλους όλοι μα όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι καθήκον πατριωτικό ο εμβολισμός και η διαφώτιση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει το δικαίωμα για μη εμβολιασμό, ο Πρόεδρος απάντησε «το δικαίωμα είναι δεδομένο, όμως, πρέπει να καταλάβετε».

Σε ερώτηση αν υπάρχει η σκέψη να φέρουν ειδικό βραχιολάκι οι μη εμβολιασμένοι, ο Πρόεδρος είπε «θα το σκεφτούμε».

Τέλος, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα εντατικοποίησης των ελέγχων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όλα θα ληφθούν υπόψη και όλα θα εφαρμοστούν».

(ΡΜ/ΣΧ)