Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-06-2021 13:27

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, ενός πανευρωπαϊκού εργαλείου το οποίο θα διευκολύνει στη μετακίνηση των επιβατών από και προς την Κύπρο αλλά και θα βελτιώσει σημαντικά τον έλεγχο στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας,  αφού πλέον σε ό,τι αφορά τα ταξίδια προς Κύπρο από χώρες ΕΕ/ΕΟΧ θα υπάρχει η διασφάλιση της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού το οποίο απαιτείται για να ταξιδέψει κάποιος προς την Κύπρο

Στα χέρια μου κρατάω το δικό μου ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο και έχω εκδώσει μέσω της ιστοσελίδας www.eudcc.gov.cy που έχει δημιουργήσει για αυτό τον σκοπό το  Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και  Ψηφιακής Πολιτικής.

Mε αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ταξιδεύω από και προς την Κύπρο χωρίς περιορισμούς αφού θα πιστοποιεί, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι είμαι εμβολιασμένος.  Αξίζει να αναφέρω ότι χρειάστηκα μερικά μόλις δευτερόλεπτα για να το εκδώσω μέσω της ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι συνθήκες και οι προβλέψεις, μέσα από τις οποίες διέρχεται η φετινή τουριστική περίοδος, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν το ίδιο θετικές, όσον με εκείνες που είχαμε στο νησί πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Παρόλα αυτά, τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας μπορούν να χαρακτηριστούν ως ενθαρρυντικά και μας δίνουν μία αισιόδοξη νότα ότι με υπομονή και επιμονή μπορούμε να κοιτάζουμε θετικά προς το μέλλον. 

Στόχος μας ήταν και παραμένει ο συνεχής συντονισμός και συνεργασία με όλα τα υπουργεία και τις αρμόδιες αρχές, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα καθότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε, μαζί με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και την Ελβετία.  

Από αύριο, 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate (EUDCC)).

Θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν άμεσα να επισκεφθούν την πλατφόρμα για έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού τους.  Όσοι πολίτες προτίθενται να ταξιδέψουν σε μεταγενέστερο στάδιο μπορούν να εγγραφούν λίγες μέρες πριν τη διενέργεια του ταξιδιού τους. 

Παράλληλα όμως, θα πρέπει να ακολουθείται η υφιστάμενη διαδικασία καταχώρησης των απαραίτητων στοιχείων από τους επιβάτες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass

Είναι σημαντικό οι πολίτες, πριν ταξιδέψουν, να συμβουλεύονται τις εθνικές αρμόδιες αρχές του προορισμού τους καθώς η κάθε χώρα διαμορφώνει τις δικές της εθνικές πολιτικές και η ίδια αποφασίζει ποια ψηφιακά πιστοποιητικά θα αποδέχεται.

Για σκοπούς ταξιδιού προς την Κύπρο, θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω ότι από την 1η Ιουλίου θα γίνονται αποδεκτά τα ακόλουθα ψηφιακά Ευρωπαϊκά Πιστοποιητικά:

1. Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, στο οποίο έχει ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό σχήμα.  Για το συγκεκριμένο πιστοποιητικό γίνονται αποδεκτά μόνο τα εμβόλια που είναι αδειοδοτημένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ),  καθώς και τα εμβόλια Sputnik V ή Sinopharm (BBIBP COVID-19). 

2. Πιστοποιητικό εμβολιασμού στο οποίο αναφέρεται εμβολιασμός με μία δόση αποδεκτού εμβολίου δύο δόσεων (εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ή Sputnik V ή Sinopharm) και επιπρόσθετα αναγράφει ότι το άτομο έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.   

Επισημαίνεται πως από την 1η Ιουλίου και για περίοδο έξι εβδομάδων θα ισχύει μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα επιτρέπεται η χρήση τόσο του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού όσο και των πιστοποιητικών που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από τις 13 Αυγούστου, σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θα γίνονται αποδεκτά μόνο στη μορφή του ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού (EUDCC).

Οι κάτοχοι των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού  θα εξαιρούνται από τους οποιοσδήποτε περιορισμούς εκτός της υποχρέωσης να περάσουν από δειγματοληπτικό έλεγχο εάν επιλεγούν.

3. Πιστοποιητικό ανάρρωσης κατόπιν παρόδου 14 ημερών από την ημερομηνία δειγματοληψίας του θετικού με RT-PCR αποτελέσματος με διάρκεια ισχύος 180 ημέρες από την ημερομηνία δειγματοληψίας. Μέχρι σήμερα δεν αποδεχόμασταν πιστοποιητικά ανάρρωσης, λόγω των πλεονεκτημάτων που θα έχει το ψηφιακό πιστοποιητικό, δηλαδή της επιβεβαίωσης της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού.  Πλέον η Κύπρος από την 5η Ιουλίου θα αποδέχεται και το πιστοποιητικό ανάρρωσης, μόνο στη μορφή του ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού (EUDCC).

Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού αυτού θα εξαιρούνται από τους οποιοσδήποτε περιορισμούς, εκτός της υποχρέωσης να περάσουν από δειγματοληπτικό έλεγχο, εάν επιλεγούν.

1. Πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης PCR – RT με αρνητικό αποτέλεσμα, με την δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών πριν το ταξίδι  για την Κυπριακή Δημοκρατία, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19.  Οι κάτοχοι των ψηφιακών πιστοποιητικών εργαστηριακής εξέτασης PCR δεν θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς που υπάρχουν και θα ακολουθείται η υφιστάμενη διαδικασία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass που σχετίζεται με την κατηγοριοποίηση των χωρών (πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη και γκρι κατηγορία).  Όσον αφορά την εργαστηριακή εξέταση PCR θα συνεχίσει να γίνεται αποδεκτή και χρήση άλλων πιστοποιητικών εκτός του ψηφιακού. Συστήνουμε όμως, ακόμα και για την εργαστηριακή ανάλυση, να εκδίδουν όλοι το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό για σκοπούς διευκόλυνσης του ταξιδιού τους.

2. Τονίζεται ότι η Κύπρος δεν θα αποδέχεται ψηφιακά πιστοποιητικά αντιγόνου (Rapid Tests).

Όσον αφορά τους επιβάτες που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρες που δεν εκδίδουν ψηφιακά πιστοποιητικά και δεν εφαρμόζεται ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός σε αυτά θα συνεχισθεί η υφιστάμενη διαδικασία.

Σε αυτό το σημείο, να μου επιτρέψετε να κάνω και μια αναφορά στο πρωτόκολλο ελέγχου των αεροδρομίων.

1. Καταρχάς όλοι οι επιβάτες, εμβολιασμένοι και μη, κατέχοντες ψηφιακού ή άλλου πιστοποιητικού, υπόκεινται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους

2. Μετά από πρόταση που καταθέσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα χρησιμοποιούμε πλέον και τα rapid test στους δειγματοληπτικούς ελέγχους με στόχο, όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς Κύπρο, ειδικότερα από χώρες που κατηγοριοποιούνται στην κόκκινη κατηγορία, να ελέγχονται και με rapid test επιπλέον των οποιοδήποτε άλλων ελέγχων, ώστε να υπάρχει πρώτη και άμεση ένδειξη για το αποτέλεσμα.

3. Θα ήθελα να υπενθυμίζω ότι η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα στον τρόπο ελέγχου στα αεροδρόμια αφού είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που εφάρμοσε ένα σύστημα κατηγοριοποίησης χωρών σε συνδυασμό με τις εργαστηριακές αναλύσεις. Εφαρμόζουμε ένα από τα αυστηρότερα πρωτόκολλα στον κόσμο, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως πρότυπο από σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ.

 4. οι χώρες ταξινομούνται με βάση το ECDC  σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη και γκρίζα

α) Πράσινη - Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, γίνονται όμως δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

β) Πορτοκαλί - απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος PCR με αποτέλεσμα αρνητικό εντός 72 ωρών από την αναχώρηση.

γ) Κόκκινη - απαιτείται διπλός εργαστηριακός έλεγχος PCR, ένας εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση και ένας εργαστηριακός έλεγχος  κατά την άφιξη.

δ) Γκρίζα κατηγορία, όπου ο επιβάτης πρέπει να κατέχει ειδική άδεια  (εξαιρούνται οι Κύπριοι πολίτες, Νόμιμα Διαμένοντες και οι Ευρωπαίοι πολίτες) και απαιτείται 14 μέρες αυτοπεριορισμός/καραντίνα.  ή 7 ημέρες εάν ο επιβάτης επαναλάβει ο ίδιος εργαστηριακή εξέταση PCR

ε) Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμού τους εξαιρούνται από τους οποιουσδήποτε περιορισμούς, υπόκεινται όμως, εάν επιλεγούν, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους

Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι για να επανέλθουμε στην προ-κορωνοϊού εποχή δεν αρκεί μόνο η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID. Καλώ όσους πολίτες δεν εμβολιάστηκαν να το πράξουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να στήσουμε ένα πραγματικό τοίχο προστασίας από τον κορωνοϊό.

Για να στείλουμε αισιόδοξα μηνύματα στο εξωτερικό πρέπει να προσέξουμε τους επιδημιολογικούς μας δείκτες καθότι η διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου και η προσπάθεια κατάταξής της στην πράσινη κατηγορία του ECDC είναι εκ των ων ουκ άνευ.  

Η μόνη λύση για επιστροφή στην κανονικότητα μας είναι ο εμβολιασμός.   

 (ΑΤ/ΕΧ)