Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2021 10:56

Παρέμβαση βουλεύτριας κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε διαδικτυακή συνεδρία της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, στο πλαίσιο της 29ης Ετήσιας Συνόδου Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Η βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρία της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτωνκαι Ασφάλειας, στο πλαίσιο των εργασιών της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Συνέλευσης.     

Η κα Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι η αυξανόμενη ένταση και αστάθεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ, λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των αρχών του Οργανισμού, απομακρύνουν τον στόχο της οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η Κύπρος, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κλιμακούμενες προκλήσεις και επιδιώξεις της Τουρκίας για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρια βουλεύτρια κατήγγειλε ότι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο διεξάγονται έργα, σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενόψει της παράνομης επίσκεψης του κ. Ερντογάνστα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής και της εξαγγελθείσας πρόθεσής του να προβεί σε νέες ανακοινώσεις για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Οι ενέργειες αυτές, υπογράμμισε η κα Χαραλαμπίδου, χαρακτηρίζουν τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, μια προκλητική, επιθετική και επεκτατική συμπεριφορά, που συνάδει πλήρως με την οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, τόνισε η κα Χαραλαμπίδου, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εξάλλου, πρόσθεσε, οι διχοτομικές θέσεις της Τουρκίας έχουν απορριφθεί ρητά από τη διεθνή κοινότητα και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ως εκτός συζήτησης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντούτοις, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου. 

Η κα Χαραλαμπίδου στηλίτευσε, επίσης, τη μεθοδευμένη διοχέτευση από την Τουρκία παράνομων μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω των κατεχομένων. 

Σημείωσε, τέλος, τις έντονες διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα για τις παράνομες πολιτογραφήσεις Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, με στόχο την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού.

Σε παρέμβασή του, μέλος της τουρκικής αντιπροσωπίας τόνισε ότι η Τουρκία δεν συζητά τίποτα άλλο εκτός από λύση δύο κρατών.

(ΕΚ)