Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-07-2021 13:23

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2019

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την 39η τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών για το έτος 2019.

Ο εμβληματικός πλέον ετήσιος θεσμός, που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία.

Παρά ταύτα, αυτό που όλοι διαπιστώνουμε, για ακόμη μία φορά, είναι ότι η επιχειρηματικότητα στην Κύπρο συνεχίζει να πορεύεται με σαφή οραματισμό, σημειώνοντας, παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες, σημαντικές επιτυχίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Και δεν μπορώ παρά να επισημάνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την έντονα δημιουργική, αυτή πορεία της επιχειρηματικής μας κοινότητας, η οποία υπήρξε διαχρονικά πολύτιμος και αξιόπιστος συμπαραστάτης της Πολιτείας, ιδιαίτερα σε περιόδους προκλήσεων για τον τόπο.

Στο πλαίσιο αυτό και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλετε, στηρίζουμε ποικιλοτρόπως τις δραστηριότητες που αναλαμβάνουν, δίνοντας τους την απαραίτητη ώθηση προκείμενου να αναπτύξουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος, εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται, μεταξύ άλλων:

  • Η παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων, καθώς και οικονομικών και πολεοδομικών κινήτρων για επενδυτικές δραστηριότητες.
  • Η τεχνολογική και πράσινη ανάπτυξη της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Η ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω διάθεσης πόρων από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρώπης και εθνικούς πόρους.
  • Η συνεχής υιοθέτηση και αναθεώρηση προγραμμάτων στήριξης της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα της νεανικής, γυναικείας και νεοφυούς.
  • Η προώθηση ενός στοχευμένου πακέτου μέτρων προβολής των επιχειρήσεων, μέσω της διοργάνωσης εμπορικών αποστολών και σεμιναρίων σε χώρες του εξωτερικού, ή και άλλων δράσεων.
  • Η λειτουργία της εξειδικευμένης υπηρεσίας Export Helpdesk, η οποία, μέσω των Εμπορικών Κέντρων της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, προσφέρει βοήθεια και καθοδήγηση για πρόσβαση σε ξένες αγορές, στις κυπριακές εταιρείες  που ενδιαφέρονται για εξαγωγές.

Είναι σημαντικό ότι  η εν λόγω στοχευμένη πολιτική που ακολουθήσαμε, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, την αύξηση της εξωστρέφειας και τη διείσδυση των κυπριακών προϊόντων σε νέες αγορές.

Αρκεί να αναφέρω ότι, οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων για το 2020 έφθασαν τα €1.26 δις, με μόλις μια μικρή μόνο μείωση της τάξης του 3% από €1.31 δις το 2019, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στο διεθνές εμπόριο. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για το εύρος των δραστηριοτήτων και της εφευρετικότητας σας.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα κυριότερα εξαγώγιμα κυπριακά προϊόντα, όπως είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα και το χαλούμι παρουσίασαν αύξηση 18% και 13% αντίστοιχα.

Ιστορικής σημασίας είναι, ασφαλώς, η κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η θετική αυτή κατάληξη διανοίγει νέους ορίζοντες για το παραδοσιακό μας προϊόν και δημιουργεί προοπτικές για περισσότερες επενδύσεις και αύξηση εξαγωγών.

Όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, τα στοιχεία καταγράφουν μια σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια και καταδεικνύουν τη δυναμική και το επίπεδο των κυπριακών υπηρεσιών.

Συγκριμένα, οι εξαγωγές υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση της τάξης του 33% την πενταετία 2015-2019, φθάνοντας στα €12.91 δις. Την ίδια περίοδο σημαντική αύξηση κατά 20% παρουσίασαν οι εξαγωγές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας την άνοδο του τομέα διαχείρισης επενδυτικών ταμείων.

Αναγνωρίζω και κατανοώ πλήρως τις ανησυχίες σας σχετικά με το μέγεθος των επιπτώσεων που δύναται να επιφέρει η πανδημία στην κυπριακή οικονομία, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στάδιο.

Είναι για αυτό το λόγο που ύψιστη προτεραιότητα τέθηκε εξαρχής η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επαναφορά σε πλήρη λειτουργία όλων των τομέων της οικονομίας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και σαν αποτέλεσμα της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθήσαμε ήμασταν σε θέση να εφαρμόσουμε ουσιαστικές αποφάσεις στήριξης της οικονομίας, ύψους πέραν του 1.9 δις, κατορθώνοντας, στο βαθμό που οι δυνατότητες μας προσέφεραν, να θωρακίσουμε τις επιχειρήσεις, να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή.

Την ίδια στιγμή, επιδιώκοντας να μετατρέψουμε την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία έχουμε καταρτίσει το φιλόδοξο Σχέδιο «Κύπρος - το αύριο», το όποιο έτυχε έγκρισης χθες κατά την παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, και γίναμε όλοι μάρτυρες και για τα όσα κολακευτικά  έχει επισημάνει όσον αφορά τους τομείς που στοχεύσαμε, τον προγραμματισμό, όπως έγινε, και τον σχεδιασμό, όπως έγινε.

Πρόκειται για τη λεπτομερή χαρτογράφηση των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών δράσεων που έχουμε καθορίσει ως προτεραιότητες, προκειμένου να επιτύχουμε τον συνολικό οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας μας.

Αξίζει να σημειώσω πως το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει στη διάθεση του τη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών κονδυλίων πέραν των 550 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το 61% αφορά την πράσινη οικονομία και το 38% την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της προώθησης και προβολής των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών, το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στις πιο κάτω ενέργειες:

  • Θέσπιση Εθνικής Ταυτότητας για τα Κυπριακά Προϊόντα και Υπηρεσίες (Cyprus Branding), με απώτερο σκοπό την εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την ενίσχυση των εξαγωγών τους.
  • Εφαρμογή του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προώθηση του Κυπριακού Οίνου, το οποίο αφορά αρχικά στην περίοδο 2021-2023 και επιδιώκει την ανάδειξη της ποιότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κρασιών της Κύπρου, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο βεβαίως και στο εξωτερικό.
  • Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των Εμπορικών Κέντρων της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, με σκοπό τη διεύρυνση της δράσης τους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας τους.
  • Εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας Export Helpdesk.
  • Εκπόνηση μελέτης και ετοιμασία Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των τεσσάρων κυριότερων εξαγώγιμών μας προϊόντων: φαρμακευτικά προϊόντα, τυροκομικά προϊόντα, πατάτες και χυμοί.
  • Ετοιμασία και εφαρμογή νέων Σχεδίων Χορηγιών με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, πέραν των πιο πάνω, εκτιμώ ότι μία σειρά μεταρρυθμίσεων που καθορίσαμε μέσω του Εθνικού Σχεδίου, θα προσδώσουν νέες προοπτικές και δυναμική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Μεταρρυθμίσεις, όπως, μεταξύ άλλων:

  • Η υιοθέτηση νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων.
  • Η ενίσχυση του Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης ξένων εταιρειών.
  • Ο εκσυγχρονισμός του Περί Εταιρειών Νόμου.
  • Ο σχεδιασμός και σύσταση Εθνικού Αναπτυξιακού Οργανισμού (National Promotional Agency).
  • Η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
  • Η παροχή κινήτρων για την προώθηση εταιρικών εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Και αφήνω κατά μέρος μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν τις δομές της Πολιτείας και θα μειώσουν στο ελάχιστο τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που εσείς ιδιαίτερα βιώνετε, αλλά και γενικότερα αποτελούν ένα σχετικό παράγοντα στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Θέλω να πιστεύω ότι ο όλος σχεδιασμός, το νέο Εθνικό Σχέδιο «η Κύπρος – το αύριο» και με βάση τα όσα έχω κατά τις συναντήσεις μου με τους πολιτικούς αρχηγούς συζητήσει θα τύχει της ευρύτερης αποδοχής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τούτο πάντα προς όφελος της πατρίδας μας και γενικότερα της προοπτικής της χώρας για περαιτέρω ανάπτυξη.  

Μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από μεγάλο βαθμό ρευστότητας και αβεβαιότητας, η ανθεκτικότητα και η ευελιξία που επιδεικνύουν οι κυπριακές εξαγωγές, ακόμη και μέσα στην πανδημία, τις τοποθετούν στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Τα όσα, και μόνο ενδεικτικά, προανέφερα, δεν αποτελούν παρά απτή απόδειξη  της βούλησης μας για περαιτέρω ενίσχυση και έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας του τόπου μας.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι μέσα από τη κοινή μας βούληση και τις συνέργειες που ανέκαθεν αναπτύσσει το κράτος και οι θεσμοί, είτε αυτοί αφορούν την εκτελεστική ή τη νομοθετική εξουσία, αλλά ιδιαίτερα ο επιχειρηματικός κόσμος, στο μέλλον το κυπριακό επιχειρείν θα σημειώσει ακόμη περισσότερες επιτυχίες.

Προτού ολοκληρώσω, επιτρέψτε μου εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση που τρέφω προς τις δράσεις του ΚΕΒΕ που διαχρονικά αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο της Πολιτείας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το σύνολο των βραβευόμενων και των όσων συμμετείχαν στην προσπάθεια, να συγχαρώ ευρύτερα τον επιχειρηματικό κόσμο που σαν αποτέλεσμα της δικής του δράσης και της συνέργειας με το κράτος έγινε κατορθωτό να ξεπεραστούν σημαντικές κρίσεις που αντιμετώπισε η κυπριακή οικονομία, ενώ οι προοπτικές που διανοίγονται – βεβαίως πάντα συνυπολογίζοντας το απρόβλεπτο της πανδημίας – είναι πιστεύω, με βάση τα δεδομένα των μέχρι στιγμής δράσεων και αποτελεσμάτων, σημαντικά ωφέλιμες για τα όσα στοχεύουμε.

Θέλω την ίδια ώρα να συγχαίρω, επίσης, τις κυπριακές επιχειρήσεις οι οποίες, με όραμα και σκληρή δουλειά, ανέδειξαν τη φαρμακευτική βιομηχανία και στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα το χαλούμι ως το πλέον αναγνωρίσιμο κυπριακό προϊόν.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις καθολικές προσπάθειες που καταβάλλουμε να υπάρξει μια νέα επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, και κάθε επιτυχία στις επιχειρηματικές σας δράσεις και οράματα που δεν θα έχουν παρά κοινό όφελος, συνολικά για το κράτος μας. 

(ΡΜ/ΝΓ/ΣΧ)