Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2021 14:06

Xαιρετισμός Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στη συνέντευξη Τύπου για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη

Θα ήθελα να παρουσιάσω σήμερα τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης (Κ.Β.) που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στις 7 του τρέχοντος μηνός.

Πρόεδρος είναι ο γνωστός σε όλους ποιητής μας κ. Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Μέλος και της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Αντιπρόεδρος η πρώην Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Κυπριακής Βιβλιοθήκης, κα Κλέλια Τομπόλη-Θεοδούλου και Μέλη:

-      Ο Πρόεδρος της Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου, πρώην Διευθυντής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και πρώην Διευθυντής Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Ανδρέας Χατζηθωμάς,

-      η Αρχιτέκτονας κα Αγνή Πετρίδου,

-      ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιβλιοπωλών κ. Άκης Χρίστου,

-      ο τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών κ. Ηλίας Επιφανείου,

-      η πρώην Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης κα Μαρία Οικονομίδου.

Τους ευχαριστώ για την αποδοχή του διορισμού, σε μια επιτροπή όπου συμμετέχουν εθελοντικά και αμισθί, και για προθυμία τους να αφιερωθούν στο έργο της προώθησης της δημόσιας εθνικής Βιβλιοθήκης.

Θέλω σήμερα να πούμε και δημόσια, όπως έχουμε ήδη συνεννοηθεί μεταξύ μας, ότι τα μέλη της Επιτροπής, σε συνεργασία και με τον Διευθυντή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρη Νικολάου, θα αποτελέσουν την ειδική ομάδα με την οποία θα δώσουμε ώθηση στο από δεκαετίες τώρα οφειλόμενο προς την κοινωνία έργο της ανέγερσης της Βιβλιοθήκης Κύπρου.

Όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει η κα Τομπόλη-Θεοδούλου, η οποία μαζί με άλλους εθελοντές συνεργάτες της -και με πρωταγωνίστρια μέχρι πρότινος την αείμνηστη Ρήνα Κατσελλή- διατηρούν ενεργό το Σύνδεσμο Φίλων της Βιβλιοθήκης, εδώ και δεκαετίες, περισσότερο από μισό αιώνα τώρα (!), εκκρεμεί η δέσμευση της Πολιτείας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης κρατικής βιβλιοθήκης.

Περιλαμβάνεται όμως αυτός ο στόχος στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη και φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση αυτού του έργου.

Κατ’ αρχάς θα πω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να ενισχύσουμε την πολιτιστική παρέμβαση της Πολιτείας. Με αμείωτη φυσικά τη συμβολή όλων των άλλων επιμέρους τομέων και κλάδων της πολιτιστικής δραστηριότητας -και ιδιαίτερα των σύγχρονων και ραγδαία εξελισσόμενων μορφών που εμποτίζονται και από τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες- και πάλι πιστεύω ότι το Βιβλίο και η ανάγνωση κατέχουν μια κεντρική θέση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ίσως μάλιστα να μπορεί κατά κάποιο τρόπο να θεωρηθεί το βιβλίο και η φιλαναγνωσία και ως προϋπόθεση για την εν γένει πολιτιστική ανάπτυξη και δημιουργία. Και δεν αλλάζει κάτι το γεγονός ότι λειτουργούμε πλέον στην ψηφιακή εποχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πανευρωπαϊκές έρευνες και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται ότι το κυπριακό κοινό υστερεί όσον αφορά τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες και μεταξύ αυτών και στη σχέση του με το βιβλίο, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους συμπολίτες μας. Βεβαίως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αισθητή πρόοδος, αλλά στον τομέα του βιβλίου και πρέπει και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα.

Δεν νοείται η Κύπρος, μια από τις χώρες της Ευρώπης με το μεγαλύτερο βάθος μέσα στην Ιστορία να μη διαθέτει ένα σύγχρονο Μουσείο και μια Βιβλιοθήκη. Το Μουσείο βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης. Φιλοδοξούμε τώρα να μπει στην ίδια τροχιά και η Κυπριακή Βιβλιοθήκη.

Μέχρι τώρα η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, άγνωστη στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού, στεγάζεται -προσωρινά, πρόχειρα και σίγουρα ανεπαρκώς- σε τέσσερα διαφορετικά κτήρια.

-      Το ιδιόκτητο παλιό κτήριο στον προμαχώνα Ντ’ Αβίλα, πίσω από το παλιό κεντρικό ταχυδρομείο (κτήριο εντελώς ακατάλληλο), όπου υπάρχει το δανειστικό τμήμα, το τμήμα περιοδικού τύπου και έκδοσης διεθνών σειριακών αριθμών,

-      στο ενοικιαζόμενο εμβληματικό -αλλά με πολύ περιορισμένο χώρο- κτήριο στην Πλατεία Φανερωμένης όπου φιλοξενείται το Αναγνωστήριο και το Τμήμα Αναφοράς,

-      στο κτήριο που στεγάζει τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες όπου βρίσκεται η Μονάδα Ψηφιοποίησης, η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana, η Μόνάδα Κυπριακής Βιβλιογραφίας και η μονάδα υποστήριξης βιβλιοθηκών, και

-      στο ενοικιαζόμενο κτήριο δίπλα από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος και εργαστήριο συντήρησης βιβλίων.

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο όπου συμμετείχα ως Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στις 4 Δεκεμβρίου 2019, εγκρίθηκε η χωροθέτηση κτηρίου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης σε χώρο περίπου 3000 τ.μ.. Ο χώρος αυτός είναι σε πολύ καλό σημείο της πρωτεύουσας και εφάπτεται της Λεωφόρου Βύρωνος.

Έχει ετοιμαστεί από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, τη διεύθυνση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και την προηγούμενη Συμβουλευτική Επιτροπή, μελέτη έργου για την ανέγερση της Βιβλιοθήκης (PCN) η οποία και έχει εγκριθεί. Ο σχεδιασμός προβλέπει κτήριο συνολικού εμβαδού 4.288 τ.μ. που θα εκταθεί σε έξι ορόφους, τέσσερις υπέργειους και δυο υπόγειους. Προβλέπει την κάλυψη των αναγκών για 30 χρόνια, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τη ψηφιακή τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις.

Παρά τις μεγάλες ανάγκες εξοικονομήσεων, εξαιτίας των εξαιρετικών προκλήσεων και αναγκών των ημερών μας, υπάρχει ένα κονδύλι για να προχωρήσουν οι προκαταρκτικές μελέτες και θέτουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να προχωρήσουμε πλέον σε προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Αυτή η ίδια προσπάθεια θα συνεχιστεί βέβαια και με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, η οποία αναμένεται με την έγκριση της σχετικής νομοθετικής πρότασης που βρίσκεται στη Βουλή.


(ΜΒ/ΣΧ)