Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2021 15:23

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας στην τελετή βράβευσης φοιτητών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Αφίσας για τη Σεξουαλική Παρενόχληση στο χώρο εργασίας/επαγγελματικής εκπαίδευσης

Είναι με μεγάλη χαρά που σας συναντώ σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων  κα Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζανέτου για την βράβευση σας μετά από Διαγωνισμό Αφίσας για τη Σεξουαλική Παρενόχληση στο χώρο εργασίας/επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ένα διαγωνισμό που προκήρυξε η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus) και το Πανεπιστήμιο Frederick (Frederick University), στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και της φοιτητικής κοινότητας.

Η σεμνή αυτή τελετή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού επιτρέπει στην έκφραση και φωνή της νέας γενιάς να ακουστεί για θέματα καίριας σημασίας και τα οποία επηρεάζουν όλους μας άμεσα. Το θέμα της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στο χώρο εργασίας/επαγγελματικής εκπαίδευσης δεν αποτελεί νέο φαινόμενο στον εργασιακό χώρο ούτε και το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται αποκλειστικά στην κυπριακή κοινωνία. Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο, τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου δε διαφέρουν μεταξύ των χωρών.

Η σεξουαλική παρενόχληση, μπορεί να αποτελεί και έκφραση της εξουσίας του θύτη προς το θύμα, μέσω κατάχρησης της εργασιακής σχέσης εξάρτησης που δημιουργείται μεταξύ τους στον εργασιακό χώρο. Η ύπαρξη του φαινομένου αυτού στην καθημερινότητα των εργαζομένων, με θύματα κυρίως γυναίκες, δεν είναι πρόσφατη αλλά μετρά πολλές δεκαετίες. 

Ο διαγωνισμός αυτός που έγινε για δημιουργία αφίσας που να αποδίδει μέσα από την εικόνα μηνύματα όπως «Άντρες και Γυναίκες μπορεί να είναι θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης» ή «Οι επιπτώσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης στο θύμα » προκαλεί τη νέα γενιά να ακονίσει την σκέψη της, επεξεργαζόμενη ένα θέμα που έχει άμεση επίδραση στην προσωπική τους ζωή, παρούσα και μελλοντική και να εκφράσει τις απόψεις και τις απαιτήσεις της επί τούτου.

Ο εργαζόμενος έχει το αυτονόητο δικαίωμα να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης οποιασδήποτε μορφής λόγω του φύλου του και ο εργοδότης έχει τη νομική ευθύνη να διασφαλίζει για τους εργαζομένους του ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον.

Θα ήθελα να σημειώσω τη  θεμελιώδη σημασία της ύπαρξης της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, ενός φορέα που έχει, ανάμεσα σε άλλα, αρμοδιότητα να παρέχει σε όποιον ενδιαφερόμενο το ζητήσει και χωρίς οικονομική επιβάρυνση συμβουλές επί θεμάτων που αφορούν στην ισότητα των φύλων στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς επίσης να παρέχει ανεξάρτητη συνδρομή προς θύματα διακρίσεων όταν αυτά καταγγέλλουν δυσμενή μεταχείριση. Η αρμοδιότητα παροχής ανεξάρτητης συνδρομής περιλαμβάνει την παροχή νομικής βοήθειας ή/και εκπροσώπησης των θυμάτων σε δικαστική ή διοικητική διαδικασία και αποτελεί, ίσως, τη σημαντικότερη αρμοδιότητα της Επιτροπής.

Να ευχαριστήσω και να συγχαρώ επίσης το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus) αλλά και το Πανεπιστήμιο Frederick (Frederick University) για την συνεργασία τους.

Τα βραβεία μας απονέμονται ως ακολούθως:

Α΄ Βραβείο 500 ευρώ απονέμεται στον Χρίστο Μικελλίδη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για την αφίσα του  με το μήνυμα «Είσαι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης; Σπάσε τη Σιωπή. Kατάγγειλε το!»

Β΄ Βραβείο 400 ευρώ απονέμεται στον Κωνσταντίνο Σταύρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για την αφίσα του με το ίδιο μήνυμα «Είσαι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης; Σπάσε τη Σιωπή. Kατάγγειλε το!».

Γ’ Βραβείο 300 ευρώ απονέμεται και πάλι στον  Κωνσταντίνο Σταύρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με το ίδιο μήνυμα «Είσαι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης; Σπάσε τη Σιωπή. Kατάγγειλε το!».

Επίσης απονέμεται Α’ Έπαινος στην αφίσα του Χρίστου Μικελλίδη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με το μήνυμα «H Σεξουαλική Παρενόχληση μπορεί να έχει πολλές μορφές».

Και ο Β’ Έπαινος απονέμεται στην Αφροδίτη Ξυνιάτου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για την αφίσα της  με το μήνυμα «O Εργοδότης σου οφείλει να σε προστατεύει από τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας».

Να σας συγχαρώ ακόμα μια φορά αλλά και όλους τους φοιτητές που υπέδειξαν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό να συμβάλουν με τις δικές τους ιδέες και δημιουργίες στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και όλης της φοιτητικής κοινότητας.

(ΝΓ/ΣΧ)