Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-09-2021 19:13

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το πέρας της συνάντησης με την Υπουργό Επικρατείας της Αυστρίας κα Karoline Edtstadler

Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω στην Κύπρο την Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπουργό Ευρωπαϊκών και Συνταγματικών Υποθέσεων, την αγαπητή φίλη και συνάδελφο, Κάρολ, και την αντιπροσωπεία της.

Με την Αυστρία μας συνδέει μια μακρόχρονη, στενή φιλία που έχει ενισχυθεί περαιτέρω χάρη στην κοινή μας ιδιότητας ως μέλη της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μοιραζόμαστε τις ίδιες δημοκρατικές αξίες και αρχές.

Οι παραγωγικές διαβουλεύσεις που είχαμε σήμερα μας έδωσαν την ευκαιρία να συζητήσουμε επείγοντα ζητήματα στην Ευρωπαϊκή ατζέντα και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας για αποτελεσματικότερο συντονισμό μεταξύ μας όσον αφορά θέματα ΕΕ.

Άλλωστε αυτό ακριβώς είναι που έφερε στην επιφάνεια η πανδημία: τη σημασία που έχει η συνένωση δυνάμεων για την αντιμετώπιση και την υπερπήδηση των κοινών προκλήσεων, σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,  ένα οικοδόμημα που έχει τα θεμέλιά του στη συνεργασία.

Έτσι, αγαπητή Κάρολ, πιστεύω ότι το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται παρά την πανδημία, αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδουμε και οι δύο στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, αλλά και την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις ως Ευρωπαίοι εταίροι.

Σήμερα, ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για μια σειρά θεμάτων που βρίσκονται ψηλά στην Ευρωπαϊκή ατζέντα, όπως ο ισχυρός αντίκτυπος της μετανάστευσης στις χώρες μας και στις αντίστοιχες περιοχές μας.

Συζητήσαμε, επιπλέον, αναφορικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, εκφράσαμε την κοινή μας δέσμευση να διερευνήσουμε ευκαιρίες συνεργασίας και να ενθαρρύνουμε τους λαούς μας, ιδιαίτερα τους νέους μας να συμμετάσχουν, καθώς έχουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στους στόχους της Διάσκεψης. Σε αυτό το πλαίσιο, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Αυστρία και υπογράψαμε σήμερα τη Διακήρυξη του Alpbach, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου ώστε να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα έχει ένα επιτυχημένο μέλλον.

Πραγματοποιήσαμε επίσης εκτενή συζήτηση για το καίριο ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο εξετάζεται επί του παρόντος σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο της νομοθετικής δέσμης για τη μετανάστευση. Επεσήμανα εκ νέου τις σοβαρές μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος τα τελευταία χρόνια και τη βαθιά μας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη, ενορχηστρωμένη και επαίσχυντη πολιτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως μοχλό για να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη.

Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι είναι πιο επείγον από ποτέ να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Έμφαση επιβάλλεται να δοθεί στη συμπερίληψη προνοιών στις σχετικές νομοθετικές πράξεις για μηχανισμούς αποτελεσματικής και άμεσης αντιμετώπισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Τα Κράτη Μέλη της πρώτης γραμμής δεν μπορούν να φέρουν μόνα τους την ευθύνη για τη φιλοξενία τεράστιου αριθμού αιτητών ασύλου.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες είναι αν μη τι άλλο δύσκολες, λόγω της αξιοσημείωτης οπισθοδρόμησης της Τουρκίας στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και την προκλητική συμπεριφορά της στην περιοχή και πέραν αυτής, και έναντι των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Από το 2005, η Τουρκία ανέλαβε μια σειρά υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ και όλων των Κρατών Μελών της, σε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από αυστηρούς αλλά δίκαιους όρους. Δυστυχώς, η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις της ΕΕ, απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, περιλαμβανομένων των σχετικών με την Κύπρο υποχρεώσεων με βάση τις οποίες, μεταξύ άλλων, η Τουρκία απαιτείται να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο πλήρως και αμερόληπτο τρόπο.

Επίσης, ενημέρωσα διεξοδικά την συνάδελφό μου Κάρολ, για τις πιο πρόσφατες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας προς την Κύπρο, όπως οι ενέργειες της στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, όπου, όπως δήλωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ, η Τουρκία ενεργεί κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ, ζήτησαν την άμεση ανάκληση των ενεργειών της Τουρκίας, με την ΕΕ να δηλώνει ευθαρσώς ότι εάν δεν πραγματοποιηθούν διορθωτικές κινήσεις από πλευράς Τουρκίας, η ΕΕ θα λάβει τα δέοντα μέτρα. Η Κάρολ συμφώνησε ότι η έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ είναι απολύτως απαραίτητη.

Ενημέρωσα στη συνέχεια την Υπουργό, σχετικά με την εξέλιξη των προσπαθειών μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού, ακόμη έναν τομέα στον οποίο η Τουρκία απέτυχε να εκπληρώσει την υποχρέωση της έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει απτή και θετική συμβολή στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Οι πρόσφατες θέσεις που προωθεί η τουρκική πλευρά αντιβαίνουν σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην κοινή θέση της ΕΕ, όπως καθορίζεται σαφώς σε πολλές περιπτώσεις σε σχετικές Αποφάσεις και Συμπεράσματα. Εξήγησα ότι βασιζόμαστε στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους ευρωπαίους εταίρους μας για να μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα στην Τουρκία.

Αγαπητή Κάρολ,

Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω για άλλη μια φορά στη Λευκωσία και να επαναλάβω τη σημασία που αποδίδουμε στην ενίσχυση των δεσμών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(ΝΓ)