Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-06-2018 15:38

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης για τη μη δημοσιοποίηση των αποφάσεων των Δικαστηρίων λόγω της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDRP)

Κληθείς, σήμερα, να σχολιάσει τις εξελίξεις αναφορικά με τη μη δημοσιοποίηση των αποφάσεων των Δικαστηρίων λόγω της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDRP) ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου είπε:

«Έχω ενημερώσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ότι χθες έστειλα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία κοινοποίησα την πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί σε διευκρινιστική ρύθμιση, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που εκκρεμεί και συζητείται στην Επιτροπή Νομικών.

Η συζήτηση που έγινε αντί να βοηθήσει δημιούργησε σύγχυση. Εάν ο Κανονισμός της ΕΕ δεν επέτρεπε την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τα δικαστήρια και στις δικαστικές αποφάσεις, οποιαδήποτε ρύθμιση του θέματος εάν γινόταν με εθνικό νόμο θα ήταν αντίθετη με τον Κανονισμό και ο Κανονισμός θα υπερίσχυε. Ο Κανονισμός ο ίδιος δίνει τη δυνατότητα στις Αρχές που ασκούν εξουσία δυνάμει νόμου να μπορούν να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα, είτε αυτά είναι στις δικαστικές τους αποφάσεις, είτε προέρχονται από την ίδια τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εκείνο που προτείνουμε, είναι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να περιληφθεί ειδική ρύθμιση, η οποία θα είναι διευκρινιστική του Γενικού Κανονισμού που περιλαμβάνεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ότι τα δικαστήρια θα μπορούν να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα. Μάλιστα αυτή η ρύθμιση δεν θα είναι περιοριστική της γενικότητας του Κανονισμού. Δεν πρέπει να περιορίσουμε τη δυνατότητα που προσφέρει ο Κανονισμός. Πρέπει να αφήσουμε τον κανονισμό απερίσπαστο όπως αυτός ρυθμίζει στη γενικότητα του την εφαρμογή του, χωρίς να υπάρξει ρύθμιση άλλη, η οποία θα μπορούσε να είναι περιοριστική των διατάξεων του Κανονισμού.

Η ρύθμιση πρέπει να διατυπωθεί κατά τρόπο που να μην περιορίζει τη γενική εφαρμογή του Κανονισμού για τις αρχές που επιτρέπεται με βάση τις πρόνοιες του».

___________

ΕΚ/ΣΧ