Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2021 18:50

Διοργάνωση εργαστηρίου για την Ανάπτυξη Μοντέλου Διακυβέρνησης και Σχεδίου Δράσης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, 11 και 12 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton, στη Λευκωσία, εργαστήρι με τίτλο: “Ανάπτυξη Μοντέλου Διακυβέρνησης και Σχεδίου Δράσης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης”. To εργαστήρι συνδιοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) που είναι ο Εθνικός Συντονιστής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) στην Κύπρο, καθώς και από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών (UNITAR), στο πλαίσιο της Μελέτης Ενσωμάτωσης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) στις Εθνικές Πολιτικές, η οποία υλοποιείται από τη UNITAR. Το εργαστήρι παρακολούθησαν κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί φορείς και κατά τη διάρκειά του υποβλήθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις (recommendations) από τους εμπειρογνώμονες (UNITAR) για την ενσωμάτωση στο Σχέδιο Δράσης, των περιβαλλοντικών και κοινωνικών διαστάσεων στη μακροπρόθεσμη πολιτική και στις επιμέρους τομεακές πολιτικές στην Κύπρο καθώς και για την προσέγγιση και τα βασικά δομικά στοιχεία του εθνικού σχεδίου δράσης για τους ΣΒΑ.

Το εργαστήρι χαιρέτησαν ο κ. Θεοδόσης Τσιόλας, Γενικός Διευθυντής της ΓΔ ΕΠΣΑ, εκ μέρους του Εθνικού Σημείου Επαφής για τους ΣΒΑ στην Κύπρο, ο κ. Einar Bjorgo εκ μέρους του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών και ο κ. Kaspar Richter, επικεφαλής της μονάδας ‘’Sustainable growth and business environment’’ του DG REFORM της ΕΕ, από το οποίο το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν παρουσιάσεις σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα Ταμεία Συνοχής, το ρόλο του Επιτρόπου του Πολίτη καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών και των ΜΚΟ στην υλοποίηση των ΣΒΑ, καλές πρακτικές από την Ιρλανδία και παράδειγμα ενεργειών για την ενσωμάτωση/εφαρμογή των ΣΒΑ. Τέλος, έγινε η παρουσίαση της Έκθεσης Αξιολόγησης του υφιστάμενου πλαισίου διακυβέρνησης και πολιτικής των ΣΒΑ της Κύπρου από τους εμπειρογνώμονες καθώς και της πιθανής προσέγγισης και δομής του Σχεδίου Δράσης για τους ΣΒΑ. Ακολούθησε παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης και των πιθανών στόχων που σχετίζονται με την ατζέντα κοινωνικής ένταξης, της πράσινης μετάβασης και της ενσωμάτωσης του φύλου στο Σχέδιο Δράσης για τους ΣΒΑ.

Με το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησαν συζητήσεις σε ομάδες και αξιολογήθηκαν οι εισηγήσεις για ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών διαστάσεων σε μακροπρόθεσμες και τομεακές στρατηγικές ανάπτυξης, συζητήθηκε και αναμένεται να καθοριστεί από κοινού με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (stakeholders), της δομής, του οράματος, των στόχων, των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, των μέτρων και των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους ΣΒΑ, και να δοθεί ανατροφοδότηση σχετικά με τις συστάσεις για την αξιολόγηση του πλαισίου διακυβέρνησης που εκπονήθηκαν με βάση τα αποτελέσματα των ομάδων στόχευσης, τις γραπτές διαβουλεύσεις και τις συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο-Ιούλιο 2021.

Τέλος, αναμένεται να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για την οριστικοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους ΣΒΑ και τη λειτουργία της διακυβέρνησης των ΣΒΑ.

(ΣΧ)