Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-10-2021 20:42

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Κύπρου «Οι αγώνες της Κύπρου για την εθνική παλιγγενεσία»

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι η ιστορία της Κύπρου «παραμένει εν πολλοίς άγνωστη στη χώρα μας» και υποστήριξε ότι «παρά τα επανειλημμένα και πικρά λάθη της εγχώριας πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, η Κύπρος αποτελεί διαχρονικά ένα από τα ισχυρότερα προπύργια της ελληνικής ταυτοτικής συνείδησης. Τις θυσίες αυτές έχουμε χρέος να τις τιμούμε λόγω και έργω».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην στοχοθεσία του πανεπιστημίου για «ουσιαστική παρέμβαση της επιστημονικής έρευνας στη συζήτηση περί Δημόσιας Ιστορίας, η οποία μαίνεται εδώ και αρκετά χρόνια με, ομολογουμένως, αμφιλεγόμενα αποτελέσματα». Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία «να τύχουν τα μαθήματα και τα προγράμματα ιστορικών σπουδών ευρύτερης αναγνώρισης και, γιατί όχι, χρηματοδότησης» υποστηρίζοντας ότι «οι ερευνητές μας χρειάζονται πρόσβαση σε τεκμήρια, σε εξειδικευμένα περιοδικά, σε ψηφιοποιημένα αρχεία του εξωτερικού, το κόστος των οποίων ελλείψει πόρων συχνά επωμίζονται οι ίδιοι. Απαιτούνται επίσης συνέργειες μεταξύ ιδρυμάτων οι οποίες είναι απαραίτητο να τύχουν ενθάρρυνσης τόσο από την ακαδημαϊκή όσο και από την πολιτική ηγεσία».

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του κάνοντας έκκληση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ως Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, και με τη βαρύτητα του θεσμικού του ρόλου, να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια εκκίνησης «μίας νέας περιόδου προ πολλού οφειλόμενης αναγνώρισης της Κυπριακής Ιστορίας στην ελληνική ακαδημαϊκή και ευρύτερη δημόσια σφαίρα. Μία αναγνώριση που δεν θα εξαρτάται από μεμονωμένες προσπάθειες, παρά θα αποτελεί αυτονόητη πραγματικότητα».

(ΡΜ/ΝΓ)