Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-10-2021 19:06

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην τελετή βράβευσης του διαγωνισμού συγγραφής άρθρου

«Η Εκπαίδευση και ο Αθλητισμός των νέων,

τρόποι αντιμετώπισης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων»

Όνειρο ζωής, όνειρό μας εσείς, οι νέοι. Όνειρο λαμπρό και ελπιδοφόρο φαίνεται μέσα από το ταλέντο, την ωριμότητα της σκέψης και την ευρηματικότητα της γραφής σας.

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρισκόμαστε σήμερα στην τελετή βράβευσης των μαθητριών της Α΄ και Β΄ Λυκείου, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό συγγραφής άρθρου με γενικό θέμα: «Η Εκπαίδευση και ο Αθλητισμός των νέων, τρόποι αντιμετώπισης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων».

Είναι γεγονός ότι σήμερα διανύουμε χαλεπούς καιρούς όσον αφορά την ύπαρξη διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων που ταλανίζουν την ευρύτερη κοινωνία, αλλά ειδικότερα τους νέους του τόπου μας. Οι νέοι μας ίσως να βιώνουν εντονότερα τις συνέπειες από την όξυνση κάποιων κοινωνικών φαινομένων, όπως η βία και η παραβατικότητα, ο ρατσισμός, η κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών, η κατάθλιψη. Εμφανίστηκε δυστυχώς και η πανδημία, η οποία επιδείνωσε υφιστάμενα προβλήματα και δημιούργησε νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες μας επηρέασαν όλους.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η εκπαίδευση έχει μία αποστολή να επιτελέσει: όχι μόνο τη μετάδοση γνώσεων, αλλά και τη διάπλαση χαρακτήρων, τη μετάδοση στους νέους και τα παιδιά μας με ακατάλυτες αρχές, αξίες και δεξιότητες, έτσι ώστε οι νέοι μας να είναι έτοιμοι να μπουν στο στίβο της ζωής, έχοντας στη φαρέτρα τους αυτά τα πολύτιμα εφόδια. Αναντίρρητα, η εκπαίδευση πρέπει να προσφέρεται εξ απαλών ονύχων μέσα από διάφορες δράσεις και δραστηριότητες τις οποίες αναπτύσσουν τόσο οι σχολικές μονάδες όσο και άλλοι φορείς.

Οι αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι» και του «νους υγιής εν σώματι υγιεί» θεμελιώνονται μέσα από τον Αθλητισμό και το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Το «δράξασθαι παιδείας» και το «ευ αγωνίζεσθαι» θα πρέπει να παραμένουν «ζωντανά» στο πέρασμα των χρόνων. Προσηλωμένοι στις αξίες αυτές, ευελπιστούμε ότι θα εκμηδενίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα, αφού θα αποτελούν οδοδείκτη στο νέο, ο οποίος αποτελεί την ελπίδα του μέλλοντος.

Εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στο κοινωφελές ίδρυμα «Όνειρο Ζωής», για την προσφορά του στους νέους του τόπου μας, με την προκήρυξη και αθλοθέτηση του Μαθητικού Διαγωνισμού, ο οποίος υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021. Ευχαριστώ, επίσης, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες για την καθοδήγηση που έδωσαν στους μαθητές και στις μαθήτριές τους, τις Διευθύνσεις των σχολείων που συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση, όπως επίσης και την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού.

Συγχαίρω θερμά όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό και προσπάθησαν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Είναι ευτύχημα που το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα εκκολάπτει μαθητές και μαθήτριες με κριτική σκέψη και τους προσφέρει την ευκαιρία να διαμορφώνουν και να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Η ποιότητα όσων διακρίθηκαν σήμερα πιστοποιεί την καλή δουλειά που επιτελείται στα σχολεία μας.

Αγαπητοί γονείς, μαζί με τα συγχαρητήρια για τα παιδιά σας, θα ήθελα να σας ζητήσω να συνεχίσετε και εσείς το δικό σας δύσκολο έργο, γιατί χωρίς τη δική σας συνεισφορά, το έργο ακόμη και του καλύτερου εκπαιδευτικού συστήματος θα έμενε ημιτελές ίσως και μετέωρο. Γι’  αυτό λοιπόν η δική σας συμβολή στην ανατροφή και τη διαμόρφωση  νέων με προσωπικότητα, ευαισθησίες και κριτική σκέψη αποτελεί επιτακτικό καθήκον. Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ  ξανά όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό και  ιδιαίτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν. Συνεχίστε ακάθεκτοι τον αγώνα τον καλό σε όλα τα πεδία της ζωής σας!

(ΣΧ)