Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-11-2021 13:22

Αθλητικό Μουσείο «Νενικήκαμεν», στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού

Στον Άγιο Αμβρόσιο της επαρχίας Λεμεσού, σ’ ένα παραδοσιακό κτίσμα στεγάζεται το νεοσύστατο Αθλητικό Μουσείο «Νενικήκαμεν» που είναι αφιερωμένο στους αθλητές που δοξάστηκαν στον στίβο της λευτεριάς κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 55-59, στους θρύλους του ποδοσφαίρου της Πρώτης Μικτής Κύπρου και πρώιμους πρεσβευτές του νεοσύστατου κυπριακού κράτους και στους άξιους συνεχιστές της μακραίωνης ιστορικής παράδοσης των Κυπρίων αθλητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε μια σκυταλοδρομία μνήμης και τιμής, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό και αθλητικό υλικό, καταγράφεται η -εν πολλοίς- άγνωστη πτυχή των ηρώων αθλητών της ΕΟΚΑ, όπως ήταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Ιωνάς Νικολάου, ο Τάσος Μάρκου και άλλοι. Δίπλα τους, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της πρώτης Εθνικής Κύπρου που -υπό τις οδηγίες του Αργύρη Γαβαλά- κλήθηκαν να κουβαλήσουν τους πόθους και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού στα πρώτα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μαζί τους, οι συνεχιστές της αθλητικής παράδοσης του τόπου μας, οι αθλητές που κράτησαν ψηλά την κυπριακή σημαία στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά στη Μόσχα το 1980.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) και υλοποιήθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Αμβροσίου, την Κυπριακή Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πρώτης Εθνικής Ποδοσφαίρου Κύπρου, με τη στήριξη του Γραφείου του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59.

Τα εγκαίνια του Μουσείου «Νενικήκαμεν» θα τελέσει στις 27 Νοεμβρίου, στις 10:30 π.μ., ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ενώ θα προηγηθεί αγιασμός από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστας Χαμπιαούρης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες κ. Κώστας Παπακώστας, εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πρώτης Εθνικής Ποδοσφαίρου Κύπρου ο κ. Νίκος Παπάς και ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Στέλιος Γρηγορίου.

(ΝΓ/ΙΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα