Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-11-2021 15:23

Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τη νέα Πρέσβη της Γερμανίας

Θέματα Γεωργίας και Περιβάλλοντος συζήτησε σήμερα, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής συνάντησης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής με τη νέα Πρέσβη της Γερμανίας κα. Anke Schlimm.  Καλωσορίζοντας τη νέα Πρέσβη στην Κύπρο, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στις διαχρονικά αγαστές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα αυτές να ενισχυθούν και να γίνουν ακόμα πιο δημιουργικές και παραγωγικές κατά την παραμονή της κας Anke Schlimm στην Κύπρο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), κατά την οποία, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Γεωργίας, η Κύπρος κατέβαλε προσπάθειες να συμπεριληφθούν ειδικές πρόνοιες ενίσχυσης των γεωργών, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών της χώρας μας, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες συνθήκες και προβλήματα κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, όπως είναι αντίξοες  καιρικές συνθήκες και η λειψυδρία. Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε τη Γερμανίδα Πρέσβη, ότι η Κύπρος έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τις χώρες του Νότου, με τις οποίες αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Ο κ. Καδής χαιρέτισε το γεγονός ότι η νέα ΚΑΠ αυξάνει τις περιβαλλοντικές επιδιώξεις των κρατών μελών και ότι προς τον σκοπό αυτό, η Κύπρος προτίθεται να εντατικοποιήσει την ενημέρωση τόσο των αγροτών όσο και των καταναλωτών.  Ο κ. Καδής, αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία θέτει στο επίκεντρό της πολλά θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου του, όπως είναι η προστασία της βιοποικιλότητας, η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία και η Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ο Υπουργός, ενημέρωσε παράλληλα την κα Anke Schlimm για τη δράση του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, η οποία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ερευνητική του δράση.  Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Δασικού Κολλεγίου, με έμφαση στις συνεργασίες που διατηρεί με γερμανικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.  

(ΜΑΚ)