Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-11-2021 17:57

Διαδικτυακή συνάντηση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΕΛΚ) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Li Zhanshu. Στη διαδικτυακή συνάντηση παρακάθισε, επίσης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Κίνας κ. Χάρης Γεωργιάδης. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο κ.  Liu Yantao. Τον κ. Li πλαισίωναν ο Γενικός Γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής του ΕΛΚ κ. Yang Zhenwu, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κίνας – Κύπρου κ. Bai Chunli, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Zhang Yesui, ο Αναπλ. Γενικός Γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής του ΕΛΚ κ. Hu Xiaoli, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Ερευνών του ΕΛΚ κ. Song Rui, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών και Νομικών Θεμάτων και Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου του Πεκίνου κα Yan Aoshuang και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κ. Ma Zhaoxu.

Η κα Δημητρίου συνεχάρη τον κ. Li επ’ ευκαιρία της 72ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Οι δύο Πρόεδροι σημείωσαν το ορόσημο της συμπλήρωσης 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Υπογράμμισαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαίας στήριξης σε θέματα μείζονος σημασίας για την κάθε χώρα στη βάση της αρχής «μία Κύπρος μία Κίνα».

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τις θέσεις αρχών και τη σταθερή στήριξη της Κίνας, ως Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία να επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Δυστυχώς, ανέφερε η κα Δημητρίου, οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, μας απομακρύνουν από αυτό το στόχο για τον οποίο δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε.

Ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του ΕΛΚ επαναβεβαίωσε τις θέσεις αρχών της χώρας του όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στην ανάγκη διαφύλαξης, όπως είπε, της κυριαρχίας και της εθνικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Ο κ. Li τόνισε ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Kυπριακό, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του, τόσο για τη διαχρονική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αρχή της «Μίας Κίνας», όσο και για τη συμβολή της στην ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου της χώρας του με την ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Κοινοβουλίων Κύπρου και Κίνας.  Στο πλαίσιο αυτό και στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν η Βουλή των Αντιπροσώπων και το ΕΛΚ το 2018, συζητήθηκαν δυνατοί τρόποι αναβάθμισης του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και της συνεργασίας μέσω αυξημένων επαφών και ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων Επιτροπών Εξωτερικών και των Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια. Σημείωσε δε την προθυμία και τη δυνατότητα της Κύπρου, να συνδράμει στο διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας.

(ΣΧ)