Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2021 09:49

Μήνυμα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Ιωσηφίνας Αντωνίου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – 25 Νοεμβρίου

«Πορτοκαλί ο κόσμος: Τέλος στη βία κατά των γυναικών τώρα!»,το φετινό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας έναντι των γυναικών, εφιστώντας την προσοχή στην επείγουσα ανάγκη για δράση. Το πορτοκαλί είναι το χρώμα που θα αντιπροσωπεύει ένα λαμπρότερο μέλλον χωρίς βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Διαχρονικά όλα τα στοιχεία και οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται δυσανάλογα. 1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, κυρίως από οικείο σύντροφο. Και αυτό ήταν πριν την πανδημία. Από το ξέσπασμα του COVID-19, τα αναδυόμενα δεδομένα έδειξαν ότι όλα τα είδη βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία, έχουν ενταθεί και ότι ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος να ανταποκριθεί στην ταχεία κλιμάκωσή της. Μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες, βασισμένη σε δεδομένα έρευνας από 13 χώρες, δείχνει ότι ο COVID-19 έχει διαβρώσει τα αισθήματα ασφάλειας των γυναικών, τόσο στο σπίτι, όσο και σε δημόσιους χώρους, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί στις μέρες μας ουσιαστικά ακόμη μία πανδημία. Μια πανδημία που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, καταρρακώνει την αξιοπρέπειά τους, μεγαλώνει τη ψαλίδα των ανισοτήτων και διακρίσεων και στερεί την πρόσβαση τους στη δικαιοσύνη.

Η πολιτεία έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της την καταπολέμηση και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Το Νοέμβριο του 2017 η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία αποτελεί θεωρούμε το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο διεθνώς, το οποίο δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και τον τερματισμό της ατιμωρησίας των δραστών. Η Σύμβαση αυτή τοποθετεί το θέμα της βίας κατά των γυναικών ως απόρροια των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και της έλλειψης σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών.

Επιπρόσθετα, μέσα στο πλαίσιο εναρμόνισης με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ψηφίστηκαν ο Νόμος για την Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση τον Απρίλιο του 2021, καθώς και ο Νόμος για την Καταπολέμηση του Σεξισμού και του Διαδικτυακά Διαδιδόμενου Σεξισμού το Δεκέμβριο του 2020. Δύο νόμοι που έρχονται να καλύψουν τα κενά του νομοθετικού μας πλαισίου.

Στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023, ένας από τους 7 βασικούς στόχους προτεραιότητας είναι η Καταπολέμηση της έμφυλης Βίας/Πλήρης συμμόρφωση με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Κάτω από αυτό τον στόχο αναλύονται δράσεις, φορείς υλοποίησης, χρόνος υλοποίησης και δείκτες παρακολούθησης των δράσεων.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας έναντι των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, τονίζει ότι οι νόμοι από μόνοι τους δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Όλοι μαζί, πολιτεία, αρμόδιοι φορείς αλλά και η κοινωνία των πολιτών ευρύτερα, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, όπου το δικαίωμα να ζουν χωρίς φόβο να υποστούν βία να είναι αναφαίρετο. Η κα Αντωνίου αναφέρει ότι όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη και καταπολέμηση αυτού του φαινομένου και να εργαστούμε σκληρά έτσι ώστε να επιτύχουμε ένα λαμπρότερο μέλλον απαλλαγμένο από τη βία.


(ΜΒ/ΕΧΡ)