Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2021 12:20

Τοποθέτηση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κας Μαρίας Στυλιανού – Λοττίδη με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου η οποία καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μας υπενθυμίζει και φέτος ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρεμποδίζει την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρά τις αυξημένες προσπάθειες εξάλειψης αυτού του φαινομένου δυστυχώς εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα οι γυναίκες και τα κορίτσια διεθνώς εκτίθενται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο βίας λόγω του φύλου τους από ότι οι άνδρες.

Η πανδημία δε του COVID-19 η οποία μαστίζει την ανθρωπότητα τα τελευταία δύο χρόνια επέτεινε αυτή την διαχρονικά άνιση σχέση ανδρών και γυναικών η οποία σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, αντανακλάται μέσα από την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας στις περιόδους αυξημένου περιορισμού.

Όπως και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε σε σχετική ανακοίνωση του, «Η βία δεν περιορίζεται στα πεδία μάχης, αφού δυστυχώς πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην βία ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να προστατεύονται: Στα σπίτια τους».

Ο ρόλος του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαχρονικά παρεμβαίνει με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και συνέβαλε :

  • Στην ανάδειξη της ανάγκης υπογραφής, κύρωσης και εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστής ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
  • Στην προώθηση της ετοιμασίας και εφαρμογής πρωτοκόλλων δράσης όπως το πρωτόκολλο χειρισμού βιασμού από τα κρατικά νοσηλευτήρια, αξιολόγησης κινδύνου κυρίως από την Αστυνομία και διατμηματικής συνεργασίας.
  • Στην καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης στο τομέα της εργασίας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Στην ενθάρρυνση των γυναικών να προβαίνουν σε καταγγελίες για περιστατικά βίας εναντίον τους.

Ασφαλώς η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της Κύπρου για καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών ενώ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», ενός διεπιστημονικού κέντρου φιλικού προς τις γυναίκες θύματα βίας.

Εντούτοις σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις διάφορες μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως η σεξουαλική βία και η εμπορία προσώπων, καθώς επίσης η εξάλειψη της αδυναμίας που παρατηρείται στους μηχανισμούς έγκαιρης και αποτελεσματικής διατμηματικής συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών.

Χρειάζεται συνεπώς εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη καταπολέμηση των στερεότυπων που συντηρούν το κύκλο της σιωπής, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών για να μπορούν να ζητούν βοήθεια με ασφαλή τρόπο, να λαμβάνουν επαρκή ενημέρωση και ψυχολογική στήριξη, αλλά και κοινωνική, αστυνομική και ένδικη προστασία.

Η βία δεν έχει θέση στο σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες  και δεν πρέπει να μένει για κανένα λόγο πίσω από κλειστές πόρτες.

Ας σπάσουμε λοιπόν όχι μόνο την σιωπή αλλά κάθε εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά μας και φράσσει τον δρόμο για τον απαρέγκλιτο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

(ΙΚ/ΕΧΡ)