Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2021 16:53

Επαφές του Υπουργού Παιδείας με Γάλλους Διπλωμάτες για συζήτηση θεμάτων σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Πρ. Προδρόμου: Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διεθνή Συμμαχία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου είχε σήμερα συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο και Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου και Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας, αρμόδιο για τη Διεθνή Συνεργασία στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ. Jean-Luc Martinez, και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Διεθνούς Συμμαχίας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων (ALIPH), κ. Valéry Freland. Τους δυο αξιωματούχους συνόδευε η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, κα Salina Grenet-Catalano.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Είχα σήμερα, στο Υπουργείο, συνάντηση με τους Διπλωμάτες της Γαλλικής Δημοκρατίας, τον Πρέσβη κ. Jean-Luc Martinez, ο οποίος μάλιστα, μέχρι πρόσφατα, ήταν Πρόεδρος και Διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου, και τον κ. Valéry Frelant, ο οποίος είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Συμμαχίας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας σε Περιοχές και σε Ζώνες όπου παρατηρούνται Συγκρούσεις. Υπάρχει η πρόθεση της δικής μας πλευράς να βρούμε τρόπο για να υποστηρίξει και να συμμετάσχει και η Κύπρος σε αυτή την Διεθνή Συμμαχία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Γαλλία, και σήμερα η ALIPH εδρεύει στην Ελβετία και συγκεντρώνει ήδη ένα αριθμό χωρών.

Έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα και η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει και συμμετέχει και στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμμετείχα πρόσφατα σε μια διεθνή τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση με τη συμμετοχή και άλλων χωρών από την περιοχή μας. Η χώρα μας έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με δεδομένο το ότι ένα σημαντικό μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό με το γνωστό καθεστώς και με τις γνωστές φθορές, απειλές ακόμα και καταλήστευση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή τη Διεθνή Συμμαχία την οποία έχει εισαγάγει η Γαλλική Δημοκρατία, η οποία έχοντας και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα προωθήσει το ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε καταληκτικά ο Υπουργός Παιδείας.

 ΙΠ