Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2021 18:10

Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στον θάνατο της Μιμής Κυπριανού  

Ξεκινάμε τη σημερινή συνεδρία κάνοντας αναφορά σε ένα θλιβερό γεγονός, στον θάνατο της Μιμής Κυπριανού, μιας σπουδαίας γυναίκας, της πρώτης Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συζύγου του αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού. Η Μιμή Κυπριανού έφυγε από τη ζωή πριν από τρεις ημέρες σε ηλικία 89 ετών.  Σήμερα το μεσημέρι τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης. Η εκλιπούσα γεννήθηκε στη Βέροια της Ελλάδας και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Λονδίνο, όπου και γνώρισε τον Σπύρο Κυπριανού.  Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ξεκίνησαν μαζί τη μακρά και πλούσια φιλανθρωπική τους δράση. Στάθηκε άξια συμπαραστάτης στο πλευρό του συζύγου της στηρίζοντάς τον πάντα αθόρυβα και διακριτικά σε κάθε του βήμα ως Προέδρου της Δημοκρατίας, της Βουλής, του ΔΗΚΟ, υπουργού και βουλευτή.  Η αποβιώσασα ανταποκρίθηκε στο έπακρο στον πολύ απαιτητικό της ρόλο ως συζύγου διακεκριμένου πολιτικού, αλλά και ως μητέρας και γιαγιάς. Η Μιμή Κυπριανού καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της διακρινόταν για την πηγαία καλοσύνη της, καθώς και για την αστείρευτή της αγάπη τόσο προς τη δεύτερή της πατρίδα, την πολύπαθη νήσο μας, όσο και προς τους συνανθρώπους μας, γι’ αυτό δικαίως έχαιρε καθολικής εκτίμησης και σεβασμού.

Εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένειά της και τους οικείους της και διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη της. 

Αιωνία της η μνήμη.

 

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών  

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.  Η βία προς τις γυναίκες αποτελεί επαίσχυντη παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η αξιοπρέπεια, η ισότητα των φύλων, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, χωρίς διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή κοινωνικής θέσης.

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, αφού, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα, μια στις τρεις γυναίκες έπεσε θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Παρ’ όλα αυτά, το εύρος του προβλήματος δεν αποτυπώνεται πλήρως στις στατιστικές, καθώς η βία προς τις γυναίκες είναι πρόβλημα συνυφασμένο με τις εδραιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις, τη διαιώνιση στερεοτύπων και την ανισότητα μεταξύ των φύλων. Σήμερα παρακολουθούμε με ανησυχία τις δυσοίωνες εξελίξεις ανά το παγκόσμιο, με την επιβολή ακραίων καθεστώτων που παραβιάζουν βάναυσα τα δικαιώματα των γυναικών. Οι σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της βίας προς τις γυναίκες και τα κορίτσια είναι ανυπολόγιστες και αποτελούν τροχοπέδη στην υγιή ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα, η βία προς τις γυναίκες αντανακλά σε ολόκληρη την κοινωνία υπονομεύοντας τη λειτουργία και εξέλιξή της.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας προς τις γυναίκες και δηλώνουμε τη δέσμευσή μας για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, που θα προωθεί την ουσιαστική ισότητα ανδρών και γυναικών και τη μηδενική ανοχή σε εγκλήματα έμφυλης βίας διασφαλίζοντας συνθήκες ισότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες.

(ΕΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα