Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2021 18:18

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Νίκου Τορναρίτη σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ

Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης. Στο πλαίσιο της συνεδρίας, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας και Προεδρεύοντα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τρέχον εξάμηνο κ. Luigi Di Maio.

Σε παρέμβασή του ο κ. Τορναρίτης στηλίτευσε την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών έναντι ορισμένων κρατών μελών του Οργανισμού. Δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές, τόνισε, παράνομες ενέργειες οι οποίες αντιβαίνουν σε βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με αποτέλεσμα να πλήττονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, οι παραβιάσεις της στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη, αλλά και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος, επισήμανε ο Κύπριος Βουλευτής, αποτελούν τρανά παραδείγματα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πέραν των φραστικών διακηρύξεων υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οφείλει να παρέμβει πιο αποφασιστικά, ασκώντας την επιρροή της, προκειμένου να αναχαιτιστούν παράνομες ενέργειες και συμπεριφορές, από οπουδήποτε και αν αυτές προέρχονται.

Απαντώντας ο κ. Di Maio ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.  Επισήμανε ακόμα την ανάγκη εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

(ΕΚ)