Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2021 19:24

Χαιρετισμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στην επετειακή εκδήλωση της Επιτροπής Καταρτισμού και Τήρησης του Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης, στη Λευκωσία


Για την Ημέρα της Δημοκρατίας, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

και τον Μίκη Θεοδωράκη


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανταποκρίθηκα στην τιμητική πρόσκληση της Επιτροπής Καταρτισμού και Τήρησης του Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης για να απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση για την Ημέρα της Δημοκρατίας, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη.

Η Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης θεσπίστηκε το 2001, στη βάση ειδικού νομοσχεδίου που προνοεί τον ανά εξαετία διορισμό των επτά μελών της από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με βάση το νομοσχέδιο αυτό, η Επιτροπή έχει ως κύρια αρμοδιότητα, όπως μαρτυρεί και ο τίτλος της, τον καταρτισμό και την τήρηση του μητρώου μαχητών της Αντίστασης. Βέβαια, το έργο της Επιτροπής είναι πολυδιάστατο, αφού με τις διαχρονικές εισηγήσεις της προς τις κρατικές και πολιτειακές αρχές αλλά και με δράσεις και εκδηλώσεις όπως η σημερινή, έχει καταφέρει να μεταδώσει στην κοινωνία τη σημασία του αγώνα των μαχητών της Αντίστασης κατά το πραξικόπημα του 1974 και να εμπεδώσει στη συνείδηση των πολιτών την αξία της Δημοκρατίας, η Ημέρα της οποίας έχει καθιερωθεί να τιμάται στις 7 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού στις 7 Δεκεμβρίου 1974, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε  στην Κύπρο, μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Η μέρα αυτή, είναι μέρα μνήμης και τιμής για όλους όσοι με συνέπεια και αυταπάρνηση αγωνίστηκαν, και αρκετοί θυσιάστηκαν, προασπίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η φετινή χρονιά, σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για μια σημαδιακή επέτειο, που δεν θα μπορούσε να μην παρουσιαστεί, αναδειχθεί και τιμηθεί στην αποψινή εκδήλωση, αφού αποτελεί την κορυφαία στιγμή αντίστασης στη νεότερη ιστορία των Ελλήνων. Με μόνο εφόδιο το πύρωμα της καρδιάς τους, οι Έλληνες, συμπύκνωσαν στην 25η Μαρτίου του 1821, ολόκληρη την ιστορική τους διαδρομή και την αδάμαστη θέλησή τους για απόκτηση της ελευθερίας τους. Αγωνιζόμενοι με αυταπάρνηση, θάρρος και ηρωισμό, πέτυχαν την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας, σηματοδοτώντας, με τη θεμελίωση του πρώτου ελληνικού ανεξάρτητου κράτους, ένα εξέχον γεγονός, ορόσημο, τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία.

Στην κορυφαία αυτή προσπάθεια για απόκτηση της ελευθερίας τους, οι Έλληνες, αποκαλύπτοντας το μεγαλείο της ψυχής τους, αναδείχθηκαν σε σύμβολο και πηγή έμπνευσης των υπόδουλων λαών. Ως πρότυπο του διεθνούς φιλελευθερισμού, η Εθνεγερσία των Ελλήνων προκάλεσε ένα διεθνές κύμα φιλελληνισμού και αλληλεγγύης, το οποίο διέσπασε το φράγμα της Ιερής Συμμαχίας και επηρέασε καθοριστικά τις ξένες δυνάμεις ώστε να συνδράμουν στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Η Κύπρος, ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, συνεορτάζει με λαμπρότητα την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Η συνεισφορά των Κυπρίων, η οποία, πέραν της αποστολής υλικών αγαθών, διευρύνθηκε με τη συμμετοχή 1000 και πλέον εθελοντών στον Αγώνα, υπήρξε ύψιστης σημασίας. Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε τους ακατάλυτους δεσμούς αλλά και τον αναλλοίωτο ελληνικό χαρακτήρα της Μεγαλονήσου.

Ο εκδικητικά βαρύς φόρος αίματος που πλήρωσε η Κύπρος το καλοκαίρι του 1821, με φάρο αντίστασης τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, γιγάντωσαν τη θέληση και τον ασίγαστο πόθο τον Κυπρίων για ελευθερία. Και ήταν στη συνέχεια ο Θρύλος της Αγίας Λαύρας, το Χάνι της Γραβιάς, τα Δερβενάκια και η Αλαμάνα, που εμψύχωσαν τους Έλληνες της Κύπρου σε καιρούς δοκιμασίας, δίνοντάς τους τη σκυτάλη για να γράψουν το 1955 τη δική τους χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνισμού.

Σήμερα, παρά τη συμπλήρωση 61 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πατρίδα μας παραμένει για 47 και πλέον χρόνια υπό συνθήκες παράνομης τουρκικής κατοχής. Αυτή λοιπόν την ώρα, το χρέος επιτάσσει συνεχή αναδρομή στον αγώνα του 1821, ως πράξη αγωνιστικής αφύπνισης και μέσο εθνικής ανάτασης, ώστε να αντλούμε διδάγματα και δύναμη για τη συνέχιση και την καταξίωση του δικού μας αγώνα. Προτεραιότητα του αγώνα αυτού, ήταν και παραμένει η απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, στο πλαίσιο μιας λύσης μη παρεκκλίνουσας από τα Ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας λύσης που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο κράτος, του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Αγωνιζόμαστε για μια λύση η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, και, συνεπώς, τη βιωσιμότητα του Κράτους, επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες, ασχέτως εθνικής καταγωγής, να συμβιώσουν με αλληλοσεβασμό και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και προόδου.

Για την επικράτηση αυτών των αξιών στον τόπο μας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων ολόκληρου του λαού μας, αγωνίστηκε και ο Μίκης Θεοδωράκης, που, δυστυχώς, έφυγε φέτος για το αιώνιο ταξίδι. Μια προσωπικότητα πολυσχιδής, μια μουσική ιδιοφυΐα, ένας μεγάλος συνθέτης, συγγραφέας και πολιτικός, μια από τις κυρίαρχες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του αγώνα της Κύπρου. Ο παγκόσμιος αυτός Έλληνας, με το τεράστιο εύρος έργων και δράσεών του, διαβεβαίωνε σε κάθε ευκαιρία: «Σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής μου, η Κύπρος δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου». Ως ο ίδιος ομολόγησε πολλές φορές, αναγνώριζε τον τόπο μας, αυτό το χρυσοπράσινο φύλλο το ριγμένο στο πέλαγος, ως δική του πατρίδα. Με την ανυπέρβλητη πνευματική του δημιουργία, την αταλάντευτη πίστη του στο δίκαιο του αγώνα μας, αλλά και με τη δυναμική του παρουσία, ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε πολλές φορές θάρρος και κουράγιο στον κυπριακό λαό για να συνεχίσει την προσπάθεια του για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας. Το πάθος του ελεύθερου Έλληνα, αλλά και η αγωνία με την οποία τραγούδησε για την πατρίδα μας, γίνονται έμπνευση σε κάθε δύσκολη στιγμή που περνά η Κύπρος μας.


Κυρίες και κύριοι,

Τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη και φίλου της Κύπρου Μίκη Θεοδωράκη, αναγνωρίζοντας την αξία του αγώνα και της θυσίας των μαχητών της Αντίστασης και αφομοιώνοντας το ισχυρό μήνυμα που εκπέμπει ο εθνικός ξεσηκωμός του 1821, ιδιαιτέρως σε τούτη τη δύσκολη χρονική περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει σημαντικές εθνικές προκλήσεις, εκείνο που προέχει είναι να πορευθούμε υπό όρους αρραγούς ενότητας και σύμπνοιας. Ως έχει αναφερθεί και προηγουμένως, υπερασπιζόμενοι την επιβίωση του Κυπριακού λαού στον τόπο του, τα δίκαια και τα δικαιώματά του, πρώτη και ύψιστη προτεραιότητά μας παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, ως επίσης η απαλλαγή της από τα ξένα στρατεύματα και τις εγγυήσεις. Για την εξόφληση αυτής της οφειλής προς τις απελθούσες, τις παρούσες και τις μέλλουσες γενεές του τόπου, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αναλώνοντας το άπαν των δυνάμεων μας.

Σας ευχαριστώ.

 

* Τον χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Ιωσήφ.


(ΡΜ/ΜΒ/ΕΧΡ)