Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2022 18:19

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η κατάσταση σε Συρία και Λιβύη, οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και άλλα τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συρία, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις, τονίζοντας ότι ο λαός της χώρας εξακολουθεί να υποφέρει, ενώ η κρίση συνεχίζει να ταλανίζει και την ίδια την ΕΕ. Ο κ. Υπουργός έκανε ειδική μνεία στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία, ως απότοκο της παρατεταμένης κρίσης που επικρατεί. Τόνισε ότι είναι πλέον αναγκαία η εξέταση μιας ρεαλιστικής προσέγγισης από πλευράς ΕΕ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αναφερόμενος στην πολιτική διαδικασία, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στο πλαίσιο που καθορίζει το Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συνεργασία με την ΕΕ και άλλους περιφερειακούς δρώντες. Σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του συριακού λαού, αφού μόνο έτσι θα επιτευχθεί πραγματική σταθερότητα και συμφιλίωση στη χώρα.

Σε παρέμβασή του για τις εξελίξεις στη Λιβύη ο κ. Κασουλίδης ανέδειξε την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου με σαφή χρονοδιαγράμματα, για τη διεξαγωγή ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών το συντομότερο δυνατόν. Είναι ζωτικής σημασίας, επεσήμανε, να διατηρηθεί η πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.  Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κρίση στη Λιβύη θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων, τονίζοντας ότι η διαιώνιση του σημερινού στάτους κβο ωφελεί εκείνους που στοχεύουν στη διατήρηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη χώρα. Πρόκειται για τους ίδιους γνωστούς δρώντες, συνέχισε, που προσπαθούν να ενισχύσουν το γεωστρατηγικό τους αποτύπωμα και σε άλλες περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης για την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ αντάλλαξαν απόψεις μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Anthony Blinken. Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ανησυχία για την ένταση στην Ανατολική Ευρώπη, τονίζοντας τη σημασία όπως η ΕΕ διατηρήσει την ενότητά της. Ταυτόχρονα, υποστήριξε την ανάγκη όπως εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες διαλόγου, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στους ομολόγους του με προσκεκλημένο τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, Σεΐχη Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Sabah. Κατά τη διάρκεια του προγεύματος οι Υπουργοί Εξωτερικών, είχαν μια χρήσιμη και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-Κουβέιτ, τη συνεργασία ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (ΣΣΚ), καθώς και για άλλα επίκαιρα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας κ. Josep Borrell καθώς και με την Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας κα Eva-Marie Liimets. Ο κ. Κασουλίδης ολοκληρώνει τον κύκλο των σημερινών επαφών του με διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης κ. Olivér Várhelyi.

Αύριο, Τρίτη, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με την Κύπρια Επίτροπο για θέματα υγείας κα Στέλλα Κυριακίδου.

(ΜΦ/ΙΚ)