Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2022 13:47

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στη συνέντευξη Τύπου με θέμα το 5G WiFi στα λεωφορεία και τις στάσεις της Cyprus Public Transport

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Cyprus Public Transport να παρευρεθώ στη σημερινή εκδήλωση, η οποία σηματοδοτεί την αναβάθμιση των δημοσίων μεταφορών στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας.

Ήδη οι υπηρεσίες μεταφορών σε τακτικές γραμμές με λεωφορεία παρέχονται από την Nicosia Public Transport και την Larnaca Public Transport εδώ και 1,5 χρόνο και η θετική ανταπόκριση από τους πολίτες έχει διαφανεί στις πωλήσεις καρτών και εισιτηρίων, οι οποίες παρουσιάζουν αυξητική τάση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, ο αριθμός των επιβατών έχει αυξηθεί κατά 27% τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 για τη Λευκωσία, και 57% για Λάρνακα. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών δείχνουν εμπιστοσύνη στο σύστημα των δημοσίων μεταφορών, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού ως Υπουργείο έχουμε θέσει ως στόχο την αύξηση του ποσοστού διακινήσεων με τα λεωφορεία.

Είναι γεγονός, ότι η πανδημία έχει επηρεάσει και τον τομέα των μεταφορών, εντούτοις οι δύο ανάδοχες εταιρείες σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, συνεχίζουν τις ενέργειές τους για τη συνεχή αναβάθμιση του συστήματος και την προσφορά της καλύτερης δυνατής εμπειρίας στον πελάτη. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης αυτής, γίνεται και η εισαγωγή του δικτύου 5G WiFi σε όλα τα λεωφορεία και στους σταθμούς της Λευκωσίας και Λάρνακας. Με τον τρόπο αυτό, οι επιβάτες είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τον χρόνο ταξιδιού τους παραγωγικά ή να χαλαρώσουν ευχάριστα μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Θέλω να συγχαρώ την εταιρεία για την πρωτοβουλία της αυτή, αφού με την εισαγωγή του δικτύου 5G στο σύνολο του στόλου της κατατάσσεται στις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη που προσφέρει την υπηρεσία αυτή στους πελάτες της.

Ένα βήμα ακόμα προς τη βελτιστοποίηση της υπηρεσίας είναι η εισαγωγή του καινούριου δικτύου διαδρομών. Η ανάγκη για την αλλαγή αυτή έγινε αντιληπτή τόσο σε τεχνοκρατικό επίπεδο όσο και μέσω των διαβουλεύσεων με άλλους αρμόδιους φορείς, καθώς και με πολίτες και ως εκ τούτου ήταν απαίτηση των καινούριων Συμβάσεων της δεκαετίας 2020-2030. Στη μελέτη και τον σχεδιασμό του νέου δικτύου λήφθηκαν υπόψη οι προηγούμενες μελέτες που εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η ζήτηση για μετακίνηση μεταξύ διαφόρων περιοχών, τα σχόλια που λήφθηκαν από διαβουλεύσεις, καθώς και τα προβλήματα που καταγράφηκαν τα προηγούμενα έτη.

Στη νέα υπηρεσία θα παρέχονται αυξημένη συχνότητα εξυπηρέτησης, επέκταση ωραρίων και καλύτερος συντονισμός στα σημεία μετεπιβιβάσεων, και, συνεπώς, αναμένεται ότι θα επέλθει μείωση στη χρονική διάρκεια της διακίνησης μεταξύ των περιοχών και στη μείωση του χρόνου αναμονής στις στάσεις.

Η πρώτη φάση του δικτύου στην Λευκωσία τίθεται σε εφαρμογή στις 29 Ιανουαρίου 2022 και αναμένουμε ότι το επιβατικό κοινό θα μείνει ικανοποιημένο από τις αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο μου θα παραμείνει σε επικοινωνία με την εταιρεία και θα παρακολουθεί στενά τη μετάβαση στο νέο δίκτυο, έτσι ώστε τα όποια προβλήματα πιθανόν να παρουσιαστούν, να επιλύονται χωρίς καθυστέρηση προς όφελος της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαι βέβαιος ότι μέσα τη συνεργασία μας θα καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε τις Δημόσιες Μεταφορές στη χώρα μας και να προωθήσουμε τη βιώσιμη κινητικότητα ούτως ώστε οι μεταφορές να καταστούν ασφαλέστερες, αποδοτικότερες και βιώσιμες με στόχο να υπηρετήσουμε τους πολίτες, καθώς και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς. Καλωσορίζω λοιπόν την πρωτοποριακή κίνηση της εταιρείας να διαθέσει στα λεωφορεία της το πιο σύγχρονο δίκτυο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, το δίκτυο 5G WiFi και να καλέσω όλους να απολαύσουν μαζί μας τη διαδρομή.

(ΜΚΥ)