Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2022 15:45

Αφαιρέθηκαν δίχτυα και σχοινιά από θαλάσσια σπηλιά

Τα «δίχτυα φάντασμα» κίνδυνος για τους θαλάσσιους οργανισμούς

Μεγάλος όγκος δικτύων, σχοινιών και αγκίστρων που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της  παρατεταμένης θαλασσοταραχής των τελευταίων ημερών, αφαιρέθηκαν από αναπαραγωγικό καταφύγιο (θαλάσσια σπηλιά) της μεσογειακής φώκιας, από την Ομάδα Παρακολούθησης του είδους.  Η Ομάδα, μετά τον εντοπισμό των επικίνδυνων υλικών, κινητοποιήθηκε άμεσα για την απομάκρυνσή τους, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος παγίδευσης τόσο για τις ενήλικες φώκιες όσο και για τα νεογέννητά τους, τα οποία είναι άπειρα στην αποφυγή τέτοιων κινδύνων.  

«Τα δίχτυα φαντάσματα», γνωστά ως «ghost nets», αφορούν όλους τους τύπους αλιευτικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των διχτύων, των σχοινιών, των παγίδων, των μισινών κλπ., τα οποία δεν διαχειρίζονται πλέον ενεργά οι αλιείς και έχουν εγκαταλειφθεί, χαθεί ή απορριφθεί στη θάλασσα, σε παραλίες ή σε λιμάνια. Κάθε χρόνο, ο εξοπλισμός αυτός είναι υπεύθυνος για την παγίδευση και τη θανάτωση ενός σημαντικού αριθμού θαλάσσιων ζώων, όπως χελώνες, φώκιες, δελφίνια, φάλαινες, ψάρια καθώς και θαλάσσια πουλιά. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω καταστροφή, όπως ζημιές σε σκάφη και άλλο θαλάσσιο εξοπλισμό.

Τα εν λόγω θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα αφού συνιστούν απειλή όχι μόνο για την υγεία των θαλασσών και των ακτών αλλά και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και  οργανισμών.

(MAK)