Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2018 21:43

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή εγκαινίων του «Μαρκιδείου Δημοτικού Θεάτρου Πάφου»

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια ενός εμβληματικού κέντρου πολιτισμού, όπως ακριβώς αναδεικνύεται το προσφάτως νεοανεγερθέν Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο για την πόλη της Πάφου.

Το θέατρο, συνδεδεμένο τιμητικά με το όνομα, την ιδιαίτερη προσφορά και το έργο του Σωτηράκη Μαρκίδη, μιας από τις εξέχουσες και πλέον αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες της ιστορίας και του πολιτισμού της Πάφου αλλά και του κυπριακού θεάτρου γενικότερα, απετέλεσε για χρόνια τη μοναδική, επί της ουσίας, κλειστή πολιτιστική αίθουσα της πόλης.

Η ευτυχής συγκυρία της ανάληψης του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 από την Πάφο, σε συνδυασμό με τη βούληση της τοπικής Αρχής, του Δήμου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και του δικού μας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την αναζωογόνηση της πόλης, έδωσαν τη δυνατότητα του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του σημαντικού αυτού πολιτιστικού και αναπτυξιακού για την Πάφο έργου.

Η ολοκληρωμένη, πλέον, λειτουργική και αισθητική μεταμόρφωση του θεάτρου, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, αναντίλεκτα προοιωνίζεται ως ένας από τους κυριότερους υποδοχείς εκδηλώσεων, που θα συμβάλει στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη την οποία σημείωσε η Πάφος τα τελευταία χρόνια.

Δεδομένης ιδιαίτερα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να προωθήσει τη σύσταση ενός ισχυρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού Οργανισμού με αποστολή τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση της πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης και δράσης της πόλης, το Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες της πρωτοβουλίας αυτής, δίνοντας τη δυνατότητα και την ευκαιρία στις δημοτικές Αρχές, και όχι μόνο, της φιλοξενίας πληθώρας ποικίλων τοπικών και διεθνών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η ποιότητα των θεατρικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ήδη στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, όπως και η συναυλία με τίτλο «Σταύρος Ξαρχάκος εφ’ όλης της ύλης», υπό τη διεύθυνση του ιδίου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, που επιλέχθηκε για το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, επιβραβεύει και επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο τρόπο, την αξιοποίηση του χώρου.

Η αποπεράτωση και η ανάδειξη του Μαρκιδείου Δημοτικού Θεάτρου, σε συνάρτηση είτε με την ολοκλήρωση είτε και την προώθηση άλλων σημαντικών έργων στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της πόλης, συνολικής δαπάνης πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ, μαρτυρούν τη νέα αναβαθμισμένη όψη της Πάφου και την ουσιαστική συμβολή της Κυβέρνησης προς τον σκοπό αυτό.

Στόχος ακριβώς αυτών των στρατηγικών αναζωογόνησης, ανασυγκρότησης και ενδυνάμωσης του κεντρικού πυρήνα της πόλης, υπήρξε η επίλυση των πολλών προβλημάτων που διαχρονικά αντιμετώπισε η περιοχή και η συνακόλουθη μετατροπή της σε αρτηρία εμπορικής δραστηριότητας και πολιτιστικής ανάπτυξης αλλά και σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό και τόπο προσέλκυσης επενδύσεων, προς όφελος των κατοίκων της πόλης και ευρύτερα της πατρίδας μας.

Όπως ανέλυσα εκτενώς στην πρωινή σύσκεψη που είχα με τις Αρχές και τους οργανωμένους φορείς της πόλης και επαρχίας, η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αναπτυξιακή πολιτική των τοπικών Αρχών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής έκαστης επαρχίας.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στην επαρχία Πάφου, τα έργα από το 2015 και εντεύθεν που είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη ανέρχονται μέχρι το 2021 σε ποσό πέραν των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Και όπως έχω αναφέρει, παραμένουμε έτοιμοι ιεραρχώντας τα ώριμα προς εκτέλεση έργα και λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον της χώρας και πάντοτε αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους -αυτό πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να υπολογίζει ο καθένας- να προβούμε και σε νέες εξαγγελίες υλοποίησης έργων αναπτυξιακής υφής εντός των επόμενων τριετών δημοσιονομικών πλαισίων.

Και δεν μπορεί το γεγονός αυτό παρά να μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, αφού γίνεται πραγματικότητα, όπως ακριβώς και το όραμα χιλιάδων Παφιτών να δουν την πόλη τους να αναγεννάται, με τελικούς αποδέκτες των θετικών αποτελεσμάτων τής αναγέννησης αυτής, τους ιδίους.

Μέσα από την υλοποίηση των έργων του Δήμου Πάφου και ιδιαίτερα σε μία περίοδο ανασυγκρότησης και ανόρθωσης του κύρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έπειτα από την οικονομική κρίση, γίνεται απολύτως σαφές ότι η συνεργασία κεντρικής και τοπικής εξουσίας, μέσα από τη χρηστή διοίκηση οδηγεί σε επιτυχημένους στόχους και σε ιδιαίτερα βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη -και αυτό έχει μεγίστη σημασία και θέλω θερμά να συγχαρώ τόσο τον Δήμαρχο όσο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί τηρούν κατά γράμμα τους κανόνες της χρηστής διοίκησης και είναι γι’ αυτό που έχουμε πετύχει τα όσα μέχρι σήμερα με βάση τα χρονοδιαγράμματα όπως είχαν προδιαγραφεί.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Δήμαρχο, τον αγαπητό φίλο Φαίδωνα Φαίδωνος και το σύνολο της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλους τους συντελεστές των έργων, για τον καθοριστικό τους ρόλο στην έγκαιρη προσφοροδότηση, την εκτέλεση και την αποπεράτωση των έργων αυτών. Πρόκειται για ένα επίτευγμα για ολόκληρη τη χώρα μας και θα ευχόμουν και για άλλες πόλεις και για άλλα έργα που είχα εξαγγείλει το 2015 και το 2017 να είχαν την ίδια πορεία και τύχη όπως και στον Δήμο Πάφου και στην επαρχία Πάφου.

Το έργο που εγκαινιάζουμε συμπληρώνει και εμπλουτίζει τον χάρτη με τις Πολιτιστικές Στέγες του τόπου μας, αποδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύουμε για τη στήριξη και την ανάδειξη του πολιτισμού μας.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η στήριξη μας στον νέο αυτό πολιτιστικό φορέα που προωθεί η Τοπική Αρχή, αλλά και κάθε προσπάθειας που υπηρετεί την πολιτιστική αποκέντρωση και τη μετάβαση της κυπριακής κοινωνίας σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο, με σεβασμό στην πολιτιστική μας ταυτότητα και ιδιαιτερότητα.

Καταλήγοντας, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να συγχαρώ τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους μελετητές του έργου, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, άτομα και Υπηρεσίες που εργάστηκαν άοκνα για την αποπεράτωση του Μαρκιδείου Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς και στολίδι πολιτισμού για την περιοχή και τον τόπο μας γενικότερα.

Σας διαβεβαιώ ότι ως Κυβέρνηση θα βρισκόμαστε στο πλευρό των τοπικών Αρχών στηρίζοντας τους αναπτυξιακούς στόχους και επιδιώξεις σας.

Φίλε Δήμαρχε,

Θέλω να σας ευχαριστήσω διότι απόψε μου δίνεται η ευκαιρία να συναντηθώ προσωπικά με έναν συνθέτη, έναν μουσουργό, έναν καταξιωμένο Έλληνα καλλιτέχνη τον οποίον θαύμαζα, απολάμβανα, αλλά με τον οποίον δεν είχα ποτέ την ευκαιρία, έστω κι αν αναμίχθηκε προσωρινά με την πολιτική να συναντηθώ προηγουμένως. Τον Σταύρο Ξαρχάκο. Έναν καλλιτέχνη που άφησε και θα αφήσει τη σφραγίδα του στα δρώμενα της Ελλάδας και ευρύτερα του τόπου μας.

(ΡΜ/ΑΣΠ/ΣΧ)