Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2022 09:08

Χαιρετισμός του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Αμμοχώστου «Το Επιχειρείν στην Εποχή των Κρίσεων»

Συνεδριακός χώρος Μαρίνας Αγίας Νάπας

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Με ανάμεικτα συναισθήματα βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Μαρίνα της Αγίας Νάπας, για να χαιρετίσω το Επιχειρηματικό Συνέδριο Αμμοχώστου, που συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αμμοχώστου και Πειραιώς. Από τη μια, νιώθω μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι ανάμεσα σε εκλεκτούς προσκεκλημένους από Κύπρο και Ελλάδα, στελέχη επιχειρήσεων και αγαπητούς φίλους. Από την άλλη, νιώθω πραγματική θλίψη που το Συνέδριο δεν πραγματοποιείται στην αγαπημένη μας πόλη, την πόλη που με γέννησε και με ανέθρεψε, τη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο, η οποία, μια μόλις ανάσα από εδώ, περιμένει βουβή την πολυπόθητη απελευθέρωση από τον Tούρκο κατακτητή.

Πρόκειται, όπως καλά γνωρίζετε φίλες και φίλοι, για έναν αδίστακτο κατακτητή, ο οποίος συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια αδιάλλακτη στάση και μια προκλητικά επιθετική συμπεριφορά, επιχειρώντας να επιβάλει και νέα τετελεσμένα. Αγνοώντας πλήρως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, διεκδικεί απροκάλυπτα λύση δύο κρατών και προβαίνει σε ενέργειες για παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων. Η πλευρά μας, αντιτάσσει όλα τα μέσα που διαθέτει, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο και τη θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο, μακριά από παράλογες απαιτήσεις αναγνώρισης δύο κρατών, για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Όσον αφορά στην πόλη της Αμμοχώστου, τη φυσική έδρα του ΕΒΕ Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση συνεχίζουν τις έντονες προσπάθειες τους για την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της, στη βάση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα με τις εξελίξεις και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται στο εθνικό μας πρόβλημα, η πατρίδα μας έχει έρθει τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με τρεις διαδοχικές κρίσεις. Τη μεγάλη οικονομική κρίση που παρέλαβε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη το 2013, διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού και, μόλις πρόσφατα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Κυβέρνηση, με σοβαρότητα και συνέπεια, διαχειρίζεται τις κρίσεις αυτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των αλυσιδωτών επιπτώσεων των δύο πρόσφατων κρίσεων, καθοριστική αναμένεται να είναι η συμβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του φιλόδοξου προγράμματος «Κύπρος-Το Αύριο» που εκπόνησε η Κυβέρνηση, μέσω των οποίων θα διατεθούν για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας ποσά που δύναται να ξεπεράσουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνεισφορά του επιχειρηματικού κόσμου στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος «Κύπρος-Το Αύριο», κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η μικρή μας Κύπρος, από αρχαιοτάτων χρόνων, υπόκειται σε δεινά, τα οποία φαίνεται ότι δυναμώνουν και πεισμώνουν ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους της. Σε αυτούς τους ανθρώπους στηρίζονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις και με αυτούς συμπορεύονται. Ανθρώπους όπως αυτούς που το 1927 ίδρυσαν την πρώτη μορφή συλλογικής οργάνωσης του εμπορικού κόσμου της Κύπρου και αργότερα, το 1963, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (το γνωστό ΚΕΒΕ), με ομοσπονδιακά μέλη τα Επιμελητήρια Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Πάφου, προς εξυπηρέτηση εμπορικών και βιομηχανικών σκοπών.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου, με την ίδρυση του το 1952, αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου της Αμμοχώστου για τη δημιουργία ενός οργανισμού προάσπισης των καλώς νοούμενων συμφερόντων του και για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης και επαρχίας του. Με έντονη δράση, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του εμπορίου και της βιομηχανίας της Αμμοχώστου και της οικονομίας του τόπου. Παρά τις οδυνηρές συνέπειες της εισβολής του 1974, ο εμποροβιομηχανικός κόσμος της Αμμοχώστου, διασκορπισμένος σε όλα τα σημεία της ελεύθερης Κύπρου, κατάφερε να ανασυνταχθεί και με αξιοθαύμαστο ζήλο, να επαναδραστηριοποιηθεί και να συμβάλει στο γνωστό μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα. Μακριά από την έδρα του, το ΕΒΕ Αμμοχώστου, συνέχισε την αξιοζήλευτη δράση του. Εβδομήντα χρόνια μετά, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει επισήμως και να προωθεί τις θέσεις της επιχειρηματικής κοινότητας της Αμμοχώστου, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις δράσεις του ΚΕΒΕ. Παράλληλα διατηρεί την ανεξαρτησία του και εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων των προσφυγοποιημένων μελών του. Με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με άλλες χώρες και τη διεύρυνση των συναλλαγών στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, καθώς και την καλλιέργεια πολιτιστικών σχέσεων, το ΕΒΕ Αμμοχώστου έχει συνάψει, από ιδρύσεως του, πρωτόκολλα συνεργασίας, αδελφοποίησης και διδυμοποίησης με πολλά Επιμελητήρια του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών, έχουμε σήμερα την τιμή να παρευρισκόμαστε σε αυτό το οικονομικό φόρουμ, όπου αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Κύπρου, θα συζητήσουν για τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που έχουν επιφέρει οι τελευταίες εξελίξεις, ανά το παγκόσμιο, στους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Ενέργειας. Παράλληλα θα αναλύσουν τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Αμμοχώστου. Το ολοκληρωμένο και αξιόλογο αυτό επιχειρηματικό συνέδριο, συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά τα ΕΒΕ Πειραιώς και Αμμοχώστου, επισφραγίζοντας έτσι τα 51 έτη άριστων σχέσεων και συνεργασίας τους, από την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 1971 στην κατεχόμενη πόλη μας. Αν και οι πρόνοιες του πρωτοκόλλου ανατράπηκαν με τη βάρβαρη εισβολή του 1974, η ποικιλότροπη στήριξη του Επιμελητηρίου Πειραιώς, του αρχαιότερου και ενός εκ των μεγαλύτερων και πιο δραστήριων Επιμελητηρίων της Ελλάδος, προς το προσφυγοποιημένο Επιμελητήριο Αμμοχώστου, ήταν καθοριστική στα χρόνια μετά την εισβολή. Αυτή η βοήθεια και η στήριξη, ανταποδόθηκαν από το ΕΒΕ Αμμοχώστου στα χρόνια που ακολούθησαν. Τον περασμένο Νοέμβριο, τα δύο Επιμελητήρια υπέγραψαν επικαιροποιημένο Μνημόνιο Αδελφοποίησης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων αδελφοποίησης και με σκοπό την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής.

Αγαπητοί Προέδροι και αγαπητά μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Πειραιώς και Αμμοχώστου,

Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ θερμά τόσο για τη σημερινή σας πρωτοβουλία όσο και για τη γενικότερη δράση σας. Αναμένω ότι το επιχειρηματικό αυτό συνέδριο θα καταστεί θεσμός για τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου και της Ελλάδος. Εύχομαι κάθε επιτυχία και ευόδωση των προσπαθειών σας. Επιτρέψετε μου, όμως, να απευθυνθώ ειδικά στον Πρόεδρο και στα μέλη του ΕΒΕ Αμμοχώστου, για να αποδώσω τα εύσημα της Πολιτείας για την αξιέπαινη δράση τους, τόσο των ιδίων όσο και των προκατόχων τους. Η όλη πορεία του Επιμελητηρίου, συνέβαλε καθοριστικά στο έργο της ανοικοδόμησης, της προόδου και της ευημερίας των επιχειρηματιών της επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και της οικονομίας του τόπου.

Κλείνοντας, απευθύνομαι σε όλους τους φίλους επιχειρηματίες και μεταφέρω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης για τη συνεχή στήριξη, υποστήριξη και αποφασιστικότητά τους, υλοποιώντας το κοινό μας όραμα για να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένας αξιόπιστος και ανταγωνιστικός επιχειρηματικός κόμβος.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του σημερινού Επιχειρηματικού Συνεδρίου Αμμοχώστου με τίτλο «Το Επιχειρείν στην Εποχή των Κρίσεων», εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα και την προσμονή όλων μας, το επόμενο Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στην αγαπημένη μας πόλη.

(ΡΜ/ΜΓ/ΙΚ)